Cafeaua pro si contra, proprietati

Desi nu sunt bautoare de cafea (prefer laptele cu cacao de 1000 de ori), pot numara pe degete cate cafele am baut in viata mea, aceasta a devenit pentru multi un obicei obligatoriu pentru a incepe ziua in forma maxima insa pentru altii a devenit un mijloc de a slabi, si aici ma refer la unele persoane care vor sa slabeasca cu ajutorul ei, consumand o cantitate enorma de cafea, plus tigari cand le apuca foamea in locul micului dejun (am exemple reale din anturajul meu care fac acest lucru, desi le-am zis ca nu este bine, nu renunta la aceasta idee; una din ele intr-o vacanta de vara mi-a urmat sfatul de a manca ceva la micul dejun si chiar mi-a dat dreptate pana a inceput facultatea si a luat-o de la capat;))).  Dupa cum am precizat la inceput nu consum cafea dar o fac pentru cei din familie de la care am primit multe laude precum ca atunci cand o fac eu are cu totul alt gust (normal daca pun si suflet:D). Cu toate ca nu sunt un fan al cafelei cercetarile vin numai cu laude la adresa ei precum ca:
- ne face mai atenti si mintea mai agera, imbunatatindu-ne functiile cognitive
- favorizeaza digestia
- este un stimulent nervos
- mareste capacitatea de memorare si concentrare
- este un puternic antioxidant
- este diuretica
- creste capacitatea de efort si performantele fizice
- previne formarea calculilor biliari.
Aaa si pentru fetele interesate nici macar nu ingrasa avand doar 3 calorii la 100 ml de cafea simpla neindulcita.
Dar si cateva lucruri negative la adresa ei:
- creste nivelul colesterolului in sange (daca este fiarta la ibric precum cea turceasca dar pentru a evita asta consumati cele de tip espresso sau la filtru)
- creste riscul de osteoporoza la femeile dupa menopauza
- cand se consuma prea multa cafea apar stari de anxietate, agitatie, iritabilitate, insomnie, palpitatii si o agravare a sindromului de colon iritabil.
Virtutile cafelei se pastreaza doar in cazul unui consum moderat de maxim 3 cesti pe zi, iar pentru indulcire folositi indulcitori si nu zahar. Pe langa cafeina, boabele de cafea contin aproape 400 de elemente chimice, urme de vitamine si minerale, taninuri si zahar caramelizat. Un studiu a aratat ca 100 ml de cafea au o putere antioxidanta de 3-4 ori mai mult decat vinul rosul si decat ceaiurile. 
Cel mai bine este sa consumati cafeaua simpla si fara lapte cum o fac multe persoane precum si mama mea,careia ii amintesc de multe ori ca nu este bine, dar e greu sa o dezobisnuiesc.
 De ce este bine sa fie simpla si fara lapte?
Prima data am auzit asta intr-o emisiune a Dr.Oz, care ne-a recomandat sa bem cafeaua fara lapte deoarece ingreuneaza digestia. Cafeaua cu lapte ramane in stomac timp de 2-3 ore, mentinand satietatea. Combinatia dintre capuccino si suc de fructe este foarte indigesta.
Ce continut de cofeina au unele produse?
- 1 ceasca de cafea decofeinizata: 3-5 mg
- 1 ceasca de ciocolata calda: 7 mg
- 2-3 tablete de ciocolata: 12 mg
- 250 ml de cola: 25 mg
- 1 ceasca de ceai: 30-40 mg
- 1 ceasca de cafea arabica: 70 mg
- 1 ceasca de cafea robusta: 120 mg.
Cafeaua fara cofeina este destinata tuturor persoanelor, fiind optiunea ideala pentru cafeaua care poate fi consumata si seara inainte de culcare. Ea este recomandata chiar si gravidelor, femeilor care alapteaza, hipertensivilor, persoanelor hiperactive sau celor incordati si nervosi.
Cu toate ca are atatea beneficii si sunt singura din familie care nu consuma cafea, o sa raman la laptele meu cu cacao. In plus eu avand probleme cu hipertensiunea din clasa a12 a, am observat in putinele dati cand am consumat cafea ( mai mult de 5 ori nu am consumat) ca ma durea capul mai tare, eram mai agitata si mai nervoasa asa ca mai bine nu, chiar si la cea fara cofeina.

Comentarii

  1. Sunt o gramada de lucruri de ambele parti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este! Acum depinde de fiecare ce sa aleaga :)... Eu de exemplu nu consum cafea, chiar daca are atatea proprietati, insa prefer laptele cu cacao si ciocolata la inceputul zilei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu