Patrunjelul ca tratament intern si extern

Patrunjelul este atat de util si folosit in mancare incat nu ne dam seama si de celelalte calitati minunate ale acesteia. Patrunjelul este plin de virtuti, da un gust bun mancarilor, este bun atat pentru piele si par cat si ca tratament intern si extern in anumite afectiuni precum:
Pentru dureri de stomac:
- se face o infuzie din o lingura de frunze uscate de patrunjel la 250 ml de apa. Se lasa la infuzat 8-10 minute dupa care se strecoara si se bea caldut putin cate putin.
Pentru nervozitate (in zilele noastre stresul la cote maxime ne creeaza multi nervi astfel putem remedia intr-un mod natural folosind patrunjelul care ne este la indemana atat in gradina daca avem cat si in magazine la un pret mic; chiar weekendul trecut am fost la tara la bunici si mi-am facut provizii de patrunjel si leustean din belsug):
- se zdrobesc cateva frunze de patrunjel, se amesteca cu 3 linguri de lapte, 1 lingurita de miere de tei si se ia 3 lingurite pe zi din acest amestec.
Pentru probleme ale ciclului menstrual:
- se face un suc de patrunjel facut la storcator adaugand si putina apa. Se iau in perioada premenstruala cate 5 linguri pe zi de suc, inainte de masa .
Pentru hipertensiune si astm:
- se face un decoct dintr-o lingura de radacina de patrunjel data prin razatoarea mare, si se fierbe timp de 20 de minute in 500 ml de apa. Se lasa la racit, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile.
Ca diuretic si antiinflamator al cailor urinare ( deseori femeile au probleme de acest tip, patrunjelul iar ne sare in ajutor cu proprietatile lui binefacatoare; pentru acesta problema si pentru orice alta problema a cailor urinare va recomand si un ceai eficient si rapid din coada calului, cozi de cirese si matase de porumb, se bea din acest ceai 3 cani pe zi timp de 3 zile pana se amelioreaza problema, acest ceai nu ar trebui sa lipseasca nici unei femei):
- se face un decoct dintr-o legatura de patrunjel, o radacina de patrunjel, se fierbe timp de 20 de minute in 500 ml de apa. Se lasa la infuzat 20 de minute dupa care se strecoara, se lasa la racit si se beau 3 cani pe zi.
Pentru parazitii intestinali:
- se face un decoct dintr-o mana de frunze de patrunjel, o mana de frunze de telina, o mana de funze de violete, se fierbe timp de 20 de minute in 500 ml de apa. Se bea 1 cana pe zi, dimineata la micul dejun.
Pentru stimularea functiei sexuale:
- se ia cate o lingurita de seminte de patrunjel macinate inainte de mancare.
Pentru mahmureala:
- se fierbe intr-un litru de apa o radacina de patrunjel, jumatate din coaja unui grapefruit si jumatate din coaja unei portocale. Se lasa sa fiarba pana scade la jumatate. Se lasa la racit, se indulceste cu miere dupa gust si se ia cate o lingurita dimineata pe stomacul gol. Sau este bine sa mancati frunze de patrunjel cu paine prajita.
Salata pentru energie, anemici si convalescenti:
- o legatura de patrunjel se amesteca cu usturoi pisat, ulei de masline si se mananca cu paine prajita. Cel mai bine este sa consumati zilnic patrunjel in mancare sau sub forma de salata de orice fel ( de pui, ton, sardine(preferata mea la care adaug rosii cherry, castraveti, patrunjel, chilli, ridichi, mustar cu hrean si marar crenvurstila, pasta de rosii, ulei de masline, boabe de porumb, ceapa rosie/verde, cateodata mai adaug si masline verzi cu usturoi si o servesc cu paine cu seminte prajita), cu rosii, castraveti, ardei, cas proaspat de oi sau vaci si masline sau simpla cum v-am scris la inceput).
Pentru conjunctivita si alte boli inflamatorii ale ochilor:
- se fierbe jumatate de legatura de patrunjel in 250 ml de apa si se aplica pe ochi comprese cu frunzele de patrunjel fierte, putin caldute.
Pentru dureri de dinti:
- se zdrobesc frunze de patrunjel si se aplica atat pe dinte cat si pe obraz.
Pentru mastite:
- se face un decoct din radacina de patrunjel si se aplica comprese pe sani.
Pentru oprirea lactatiei (IMPORTANT:femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca tratamentele cu patrunjel deoarece substantele care le contin produc avortul):
- se zdrobesc frunzele de patrunjel si se aplica zilnic pe sani.
Pentru intepaturi de insecte si contuzii:
- se zdrobesc frunze de patrunjel si se aplica pe locul cu probleme.
Pentru nevralgii:
- se prepara un amestec in cantitati egale din suc de radacina de patrunjel si alcool de 70 de grade si se aplica pe traseul durerii.



Comentarii