Scurt istoric Mandinga

Anul asta e plin pentru Mandinga: puncteaza un deceniu de existenta si prezenta la finala Eurovision. Cam in aceeasi formula ca la inceputuri.
Decembrie 2002 - ia nastere proiectul Mandinga, sub forma unei trupe de latin jazz. Alex Burcea (trompeta & acordeon), Florin Siia (chitara bass), Marius Ciupitu (baterie), Cornel Ene (trombon) si Aristides Panaitescu-Alegria (percutie) faceau parte din formula initiala.



Nu se face 2003, ca Elena Gheorghe este aduca ca asa numita imagine pentru concerte. Si Mandinga isi completeaza componenta cu care activeaza pana in 2006 prin cooptarea lui Catalin Ene (pian).

6 iunie 2003 - Mandinga canta in deschiderea celebrei trupe argentiniene Rafaga. Trei saptamani mai tarziu, lanseaza primul album: "de corazon". "Soarele meu" este cel de-al doilea album Mandinga si este lansat in vara 2005.

2006 este anul din care numele Elena Gheorghe si Mandinga nu mai coincid. Solista decide sa paraseasca trupa pentru o cariera solo, avandu-l ca producator pe Laurentiu Duta.

Mandinga aduce doua soliste ca s-o inlocuiasca pe Elena Gheorghe: Biu Marquetti si Elena Ionescu. Prima a abandonat trupa la scurt timp, nemultumita de felul in care a fost tratata (varianta oficiala spunea ca Biu n-a reusit sa invete romana in anul petrecut in Romania). Cea din urma solista a rezistat cu succes pana acum. In componenta trupei, apar patru cubanezi, numarul membrilor ajungand, temporar, la zece.

In martie 2012, Mandinga castiga selectia nationala pentru Eurovision cu piesa Zaleilah, o compozitie a lui Costi Ionita. Trupa defileaza acum intr-o formula de sapte, dar pentru finala Eurovision de la Baku (Adzerbaidjan), din luna mai, trebuie sa renunte la un membru din cauza regulilor concursului. Se pare ca tobosarul este cel care va sta pe tusa.

Comentarii