Fii si indragostiti, un roman exceptional


Astazi va recomand un roman de exceptie pentru iubitorii de carti. Eu inca sunt la inceputul cartii pentru ca abia mi-am achizitionat-o, chiar merita citita, la o pauza de ceai sau orice altceva cand nu aveti idei in ce fel sa va petreceti ziua. Eu de obicei cand incep sa citesc o carte, ma dedic cu totul intreaga zi incat uit de notiunea timpului dar de aceasta data nu imi mai permite timpul sa stau o zi intreaga, astfel incat reusesc sa o parcurg pe bucati. In general prefer romanele de dragoste dar si cele politiste cu mult suspans si mister. Acesta este un roman partial autobiografic, celebrul Fii si indragostiti al lui D.H. Lawrence este insasi imaginea rupturii izvorite din prea multa dragoste. Respinsa de sotul ei brutal, Gertrude Morel isi dedica viata fericirii celor doi fii: William si Paul. Drama familiei reinvie atunci cind William moare, iar Paul, incercind sa scape de afectiunea sufocanta a mamei, isi cauta dragostea departe de ea.
Romanul Fii si indragostiti a inspirat o celebra ecranizare, in regia lui Jack Cardiff, castigatoare a unui premiu Oscar si nominalizata la premiile Bafta. David Herbert Lawrence (s-a nascut pe 11 septembrie 1885 in Eastwood, Nottinghamshire, Anglia si a murit la 44 ani pe 2 martie 1930 in Vence, Franta), romancier, nuvelist, poet si eseist englez. Opera sa este puternic influentata de psihanaliza freudiana, care exprima conflictul dintre instinct si intelect, revolta impotriva supraevaluarii spiritualului si reprimarii senzualitatii naturale, ca manifestari puritane pledand pentru intoarcerea la natura si reintegrarea erosului, intrevazut ca o forta sacra a vietii, printre valorile esentiale ale umanitatii.
A inceput sa scrie in 1905 si a  publicat primul roman, Paunul alb (1911), apoi Fii si indragostiti (1913) care este un roman autobiografic despre viata familiilor clasei muncitoare, iar Curcubeul (1915) si continuarea sa, Femei indragostite (1920), condamna maladiile civilizatiei moderne ca efecte ale industrializarii asupra psihicului uman. Cangurul (1923) descrie persecutia prin care scriitorul a trecut in timpul Primului Razboi Mondial, iar Sarpele cu pene (1926) are ca inspiratie fascinatia lui pentru cultura azteca.Opera lui Lawrence este remarcabila prin intensitate si senzualitate. Cateva dintre lucrarile sale, printre care si Amantul doamnei Chatterley (1928), au fost interzise, fiind considerate obscene. Aceasta carte o veti gasi la pret redus pe www.elefant.ro impreuna cu alte carti ale acestui autor.
Pretul acesteia este de doar 12,37 lei de la editura Polirom editia 2011. Spor la citit!:)

Comentarii