Bauturi antigripale si pentru dureri in gat - remedii pentru raceala

Probabilitatea de a raci in lunile din sezonul rece e mai mare in primul rand pentru ca stam in incaperi inchise impreuna cu persoane deja bolnave si in al doilea rand pentru ca nu avem o imunitate de fier. Cu totii cunoastem simptomele racelii obisnuite: durere in gat urmata de stranut, nas infundat si care curge. Mai pot aparea oboseala, durere de cap, usoara febra, dureri musculare iar in unele cazuri ganglioni umflati. Desi nu exista tratament pentru aceste afectiuni, remediile naturiste ne pot oferi un ajutor important in diminuarea simptomelor si refacerea rapida. Tot timpul la inceputul sezonului rece (timp de doua saptamani) beau dimineata inainte de micul dejun o bautura super delicioasa si revigoranta din: aproximativ 2 felii de ananas, 2 feliute de ghimbir si vreo 5 frunzulite de menta proaspata, le pun in blender, adaug apoi putina apa si gata.
O bautura dulce, putin piscatoare si foarte aromata. Aceasta baututra seamana putin cu un cocktail delicios de ghimbir de La Folie din Iasi (v-am mai povestit intr-o alta postare despre acest local, favoritul meu datorita confortului, bunatatilor de prajituri pe care le gasesc acolo, facute ca la mama acasa si datorita unui cocktail savuros).
Ce ar trebui sa faceti la primul semn de raceala?
Nimic dificil...puteti preveni sau diminua gravitatea infectiei astfel:
- de exemplu eu la primul semn iau dimineata pe stomacul cu 30 de minute inainte de micul dejun, o lingura de miere amestecata cu 40 de picaturi de tinctura de propolis si repet operatiunea o data la 4 ore de 3 ori pe zi
- sau 20 de picaturi de tinctura de echinaceea in 150 ml apa calduta, din doua in doua ore timp de 2 saptamani
- ceai de ghimbir +flori de soc+cimbru sau sovarv sau flori de soc+menta
- sau fac o inhalatie seara inainte de culcare: pun cateva picaturi de ulei esential de lavanda in apa fierbinte, apoi stau cu fata deasupra vasului cu apa, cu un prosop pe cap pentru a capta vaporii care se ridica din apa iar cel mai important este sa inhalati pe nas oricat de infundat ar fi, nu pe gura
- 250 mg de vitamina C cu flavonoide la fiecare 2 ore, 25 mg de zinc sub forma de tablete de 4 ori pe zi
- mancati 1 catel de usturoi sau doua tablete de usturoi la fiecare doua ore.
Pe langa acestea ar mai fi ajutatoare si urmatoarele bauturi rapide, delicioase si de un real ajutor pentru fiecare. Lumea plantelor ofera multe remedii cu proprietati antimicrobiene, ce pot ajuta impotriva infectiilor atat virale cat si bacteriene. Infuziile de salvie, cimbru, menta si musetel pot constitui cocktailuri de sanatate foarte gustoase. Mirodeniile precum ghimbirul si scortisoara sunt puternic antiseptice si au o savoare minunata atat in aceasta combinatie cat si impreuna cu alte mirodenii. Prin stimularea circulatiei si prin sporirea energiei vitale, acestea ajuta la eliminarea toxinelor si in lupta contra infectiilor.
Retetele sunt urmatoarele:
Otet de mere cu zmeura
- remediu pentru calmarea durerilor in gat si a inflamatiilor
Ingrediente:
- 1 kg se zmeura proaspata sau congelata
- 600 ml de otet de mere.
Mod de preparare:
Se pune zmeura intr-un borcan mare si se acopera cu otetul de mere apoi se lasa la macerat intr-un loc intunecos si racoros timp de 2 saptamani. Se strecoara lichidul si se pastreaza intr-o sticla dupa care se dilueaza o lingurita de otet intr-o ceasca de apa si se bea de 3 ori pe zi. Acest amestec poate fi folosit si in gargare.
Limonada aromata
- un remediu pentru calmarea durerilor in gat si pentru inlturarea infectiilor respiratorii
Ingrediente:
- 1,5 l apa
- 6 frunze de menta
- 4 cuisoare
- 2 batoane de scortisoara
- 2 lamai
- 1 lingurita de salvie uscata
- 1 lingurita de cimbru usca.
Mod de preparare:
Se pune intr-o oala apa, menta, cuisoarele, scortisoara, salvia, cimbrul si coaja de lamaie. Se lasa sa fiarba, se da deoparte, se strecoara si se adauga sucul de la cele 2 lamai. Se bea fierbinte cu putina miere daca este nevoie desi scortisoara indulceste ceaiul. Aceasta bautura se bea pe parcursul zilei.
Ceai aromat
- un decoct de condimente ce stimuleaza circulatia, ajuta la combaterea febrei, ajuta organismul impotriva infectiilor, o bautura decongestionanta pentru un nas infundat si pentru durerile in piept.
Ingrediente:
- 1 litru apa
- 4 cuisoare
- 4 boabe de piper
- 1 lingurita de seminte de coriandru
- 1 baton de scortisoara
- jumatate de lamaie.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele la fiert cu exceptia lamaiei care se adauga la final taiata rondele. Ceaiul se bea cat mai fierbinte de 4 ori pe zi, daca persista simptomele. Sau puteti renunta la coriandru, cuisoare si piper daca nu va plac si puteti folosi restul ingredientelor. Ori faceti un ceai din ghimbir+scortisoara+ lamaie ori scortisoara+coaja de portocala+menta uscata. Acestea sunt exact ca un cocktail aromat. Le puteti bea vara cu gheata si cu ce va mai indeamna imaginatia;))).
Cocktail de sfecla
- aceasta bautura este un stimulent al imunitatii, reducand febra, accelerand eliminarea toxinelor si regleaza functiile renale, intestinale si hepatice.
Ingrediente:
- 125 g sfecla
- 1 morcov mediu
- 1 castravete mediu
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura de iaurt natural
- apa plata.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele in blender si se subtiaza cu putina apa. Se serveste imediat de 2 ori pe zi. Sau o alta varianta a acesteia ar fi sa amestecati suc de morcov+suc de sfecla+suc de lamaie+suc de castravete+ iaurt.



Comentarii