O petrecere reusita fara multa bataie de cap - aperitive, desert, recipiente originale

Pregatirea unui bufet este intotdeauna mai simpla decat servirea unei mese in toata regula. Meniul principal si desertul se pot prepara in avans, atmosfera este mai destinsa, felurile se pot aduce toate odata, iar musafirii se pot autoservi dupa cum au chef si pofta. Daca doriti totusi sa serviti mancarea la masa stabiliti succesiunea felurilor incat servirea sa se faca fara prea mult efort. In orice caz, masa trebuie sa fie pusa, ori bufetul aranjat inca inainte de sosirea musafirilor pentru a lua si voi parte la tot ce se intampla la acea petrecere nu sa fiti doar ospatar, valet s.a
Puteti alege organizarea unei petreceri mai iesita din comun. De exemplu invitati-va musafirii la o partida de gatit astfel incat totul sa se transforme intr-o distractie avand in vedere ca vor fi si mai multe idei. Daca bucataria este suficient de mare organizati o petrecere cu clatite ori pizza. Incepand de la retetele de baza restul se poate reinventa in functie de ideile fiecaruia, veti obtine arome diferite, ciudate si va veti amuza copios cu siguranta. Foarte placuta este si o petrecere cu preparate la gratar chiar daca vara a trecut. Va aprovizionati cu toate ingredientele necesare, pe care sa le aranjati cat mai decorativ, in boluri si platouri, incat musafirii sa-si poata alege singuri bucatile de carne, de branza sau legumele preparate la gratar. Sau petrecerile cu inghetate la pahar au mare succes, cu sortimente variate de inghetata si adaosuri pline de fantezie incat fiecare sa isi faca propria combinatie.
Cand planificati  meniul faceti o vizita intr-un magazin de delicatese si cautati preparate interesante si deosebite pe care le puteti servi pe langa felurile pregatite in casa. Iata si cateva sugestii pentru aperitive si desert:
Aperitive
- diferite sosuri de masline si legume crude, migdale sarate, fistic prajit, ori alune de mai multe feluri
- felii de sunca cruda impreuna cu felii de pepene
- felii de sunca si cascaval rulate pe o gresina de cascaval
- sosuri calde gata preparate si scobitori cu bucatele de legume, lipie taiata felii si prajita sau covrigei cu cascaval si chimen
- minitarte cu legume si cascaval cheddar
- minipateuri cu ciuperci si cascaval
- croasanti cu umplutura de somon, branza, verdeturi si condimente preferate
- club-sandvis cu pui
- sandvisuri cu carne de curcan
- ciuperci umplute cu creier de porc pane (unul din preferatele mele)
- bruschetta cu busuioc, usturoi, ceapa esalota, rosii, condimente, ulei de masline, zeama de lamaie
- rulouri de sunca cu umplutura de branza si verdeturi
- bulete de cascaval
- legume marinate
- sandvisuri cu vinete gratinate
- crenvusti in aluat
- un cub de cascaval cu o fasie de somon pe o frunza de salata
- un cub de cascaval cu un bob de strugure pe un biscuit sarat.
Bineinteles ca lista poate continua dupa imaginatia si gustul fiecaruia dar daca alegeti cateva din aceste aperitive sigur nu veti da gres.
Desert:
- un platou cu prajiturele facute in casa sau cu felii din diferite torturi cu ciocolata sau alte combinatii de la cofetarie, torturi cu fructe
- biscuiti simpli cu fructe proaspete taiate felii sau betisoare
- diverse sorturi de praline si trufe de ciocolata
- sos de ciocolata in care musafirii sa inmoaie capsuni, struguri, banane sau alte fructe preferate si care merg in aceasta combinatie
- crema de iaurt sau de mure, cirese, zmeura, mocca, papaya
- spuma de capsuni
- zabaione cu capsuni
- spuma de ciocolata cu rom
- sorbet de portocale si Campari
- frigarui cu fructe exotice
- fructe de padure cu crema de iaurt
- sufleu de ciocolata amaruie
- firmituri de piersica si zmeura
- budinca din fulgi de ovaz si Zaboine
- tortulete cu afine
- bomboane raffaello facute in casa (un dulce cu surprize, in mijloc puteti ascunde orice doriti pentru a surprinde papilele gustative ale invitatilor)
- pricomigdale sau fursecuri cu migdale si lamaie
- mere coapte umplute
- crema de castane cu inghetata de vanilie (le veti gasi peste tot, este vremea castanelor;))).
Si aici lista este foarteeeeeee lunga, numai gandul la dulce ma duce pe un taram infinit de dulciuri ispititoare, apetisante, cremoase, pline cu ciocolata si diverse creme aromate.
Recipiente originale
Daca doriti sa serviti mancarea altfel decat din vasele obisnuite, incercati sa faceti aceste minunatii naturale:
- Se taie pe jumatate un pepene galben, mare. Se taie cate o felie de aproximativ 1 cm grosime de la baza fiecarei jumatati, pentru ca aceasta sa aiba stabilitate apoi se scot cu o lingura semintele si aproximativ jumatate din pulpa fructului, astfel incat sa se formeze o cupa in care puteti pune de exemplu salata de fructe, sos de ciocolata sau ce va mai indeamna imaginatia.
- Se taie treimea superioara a unei capatani mici de varza rosie iar cu ajutorul unui cutit curb se scobeste interiorul lasand doar o coaja cu o grosime de 3 cm. Se indreapta baza pentru ca varza sa stea vertical si sa poata fi umpluta cu un sos rece.
- Se iau jumatati de rosii, catraveti, avocado ori ardei, se scoate miezul si se umplu cu diferite tipuri de salata ori umpluturi pe baza de branza, pateu facut in casa si orice va mai trece prin minte.
Si cum la fiecare petrecere bautura nu trebuie sa lipseasca, adaugati distinctie petrecerii printr-o varietate de cocktailuri. Putem lua un exemplu de la britanici: punch-ul il servesc dintr-un bol mare cu un fel de polonic, la fel putem proceda si cu aceste cocktailuri.

Comentarii