Factori care favorizeaza deshidratarea pielii

Tesutul cutanat este constituit in proportie de 60% din apa, aproape 3 litri de lichid care contribuie la asigurarea sanatatii si vitalitatii organismului. 70 % din apa pe care o contine pielea se afla in derma, acolo unde au loc procesele si schimburile metabolice, restul de 30% ramane in epiderma, mai ales in stratul cornos, aflat la suprafata. Derma este, prin urmare, un mare depozit de rezerve hidrice cu functia de a asigura alimentarea cu apa  epidermei de deasupra, aceasta la randul ei fiind lipsita de circulatie proprie deci nu este capabila sa faca fata de una singura pierderilor de apa. Epiderma este factorul reglator al hidratarii pielii. Prin transpiratie si prin eliminarea continua si pe nesimtite a apei se petrece la nivelul suprafetei pielii, pielea elimina 500 cm3 de apa pe zi si in acest mod mentine stabila temperatura corporala, insa o parte din apa ramane fixata in stratul cornos al epidermei. Acest factor natural de hidratare contribuie la mentinerea unei hidratari cutanate corecte, prin intermediul unui schimb celular neintrerupt si al unui aport continuu de apa distribuita in mod diversificat in diferite straturi ale pielii.
Daca apa prezenta in piele se diminueaza prea mult atunci se constata deshidratarea in urma careia apare o deteriorare a pielii. Dincolo de o anumita predispozitie genetica si de constitutie individuala care se manifesta inca din tinerete printr-o reactie redusa la tratamentele hidratante, factorii care favorizeaza deshidratarea pielii sunt numerosi. Unii dintre acestia actioneaza din interiorul organismului altii din exterior, cum ar fi:
- alimentatia incorecta, saraca in fructe si verdeturi si cu un aport scazut de lichide
- agresiuni externe in mediul climatic: frig, soare, vant
- agresiuni externe in mediul casnic: incalzire exagerata, aer uscat
- agresiuni externe de tip chimic: poluarea, sapunuri, produse pentru curatarea pielii si cosmetice incorect alese
- expunere excesiva la razele solare, fara o protectie adecvata
- utilizare improprie a solarului
- abuz de medicamente aplicate pe piele sau de uz intern precum diureticele.
Se poate constata deseori la persoanele varstnice ca deshidratarea pielii poate fi cauzata si de o activitate redusa a glandelor sebacee si sudoripare. Pentru a vedea care sunt etapele imbatranirii pielii intrati aici.

Comentarii