Ingrijirea pielii si a parului dupa sauna - remedii naturiste

Dupa sauna trebuie sa va spalati parul, corpul si sa efectuati cateva proceduri de insanatosire a pielii, a parului cu ajutorul masajului si al mastilor. Spalarea parului este si un bun prilej pentru a face un masaj pielii capului astfel: puneti degetele mari pe tample, iar cu celelalte frectionati capul cu buricele degetelor, prin miscari circulare, fara presiuni puternice pentru a nu zgaria pielea. Apoi asezati degetele mari sub urechi si faceti masajul de la gat spre crestetul capului.
Iata si cateva remedii in functie de problema/tipul pielii si parului:
Pentru pielea sensibila a capului: daca dupa spalare simtiti ca pielea se strange sau va deranjeaza o mancarime, nu va mai spalati cu sapun ci cu lapte acru, usor incalzit, se inmoaie parul cu el, se frectioneaza usor, se inveleste capul intr-un prosop iar dupa jumatate de ora clatiti cu apa calduta.
Pentru parul gras: spalati parul cu infuzie de urzica proaspata sau in sezonul rece folositi urzica uscata.
Pentru parul uscat: spalati parul cu infuzie de frunze de mesteacan sau cu muguri din mesteacan, cu aceasta va puteti spala intregul corp pentru ca confera vigoare si prospetime, parul este improspatat si nu mai cade.
Pentru par puternic si stralucitor: berea este un produs la indemana dar si o comoara ce da parului stralucire si ajuta coafura sa-si pastreze forma frumoasa. Cand parul este aproape uscat, puneti bere in palma apoi aplicati pe par (in cazul parului ondulat, buclele se definesc). Pentru parul uscat se aplica in acelasi mod ulei de rapita.
Pentru parul aspru: peste 2 linguri de musetel se toarna 150 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat o ora, dupa care se strecoara si se adauga o lingurita de miere. Dupa ce ati spalat parul aplicati aceasta solutie pe par, lasati sa actioneze 40 de minute dupa care se clateste cu apa calda. Aceast remediu se poate folosi atat pentru parul uscat cat si pentru parul gras. In cazul celui uscat repetati procedura o data la doua saptamani iar in cazul celui gras repetati operatiunea o data pe saptamana.
Impotriva caderii parului: pielea capului se impregneaza cu o solutie de sare grunjoasa. Este o reteta foarte veche, dar utila, aplicata de cateva ori este suficient pentru a-i vedea efectul.
Impotriva matretii: amestecati suc proaspat de ghimbir cu ulei de masline, apoi intindeti pe toata lungimea parului, acest amestec. Se lasa sa actioneze 10 minute dupa care spalati bine cu sampon.
- extractul din radacina de ghimbir actioneaza ca antiseptic
- regleaza circulatia sangelui in pielea capului si o hidrateaza, conferind parului stralucire si aspect matasos
- ghimbirul este bun impotriva matretii dar si pentru hidratare.
Masti pentru fata
Mastile cosmetice trebuie aplicate dupa ce s-a indepartat de pe piele tot ce a ramas in urma baii de aburi, numai atunci cand pielea va inceta sa transpire, incepand sa se raceasca, masca isi va exercita propria actiune.
Impotriva cosurilor: dupa ce v-ati spalat amestecati o lingurita de solutie din sare fina, bicarbonat de sodiu pe care le dizolvati intr-o lingura cu sapun lichid. Apoi infasurati un deget in tifon inmuat in apa oxigenata cu o concentratie de 3%, cu miscari circulare frectionati locul in care se formeaza punctele negre si masati usor intreaga fata. Dupa 3 minute spalati-va cu apa calda si clatiti la final cu apa rece.
Pentru pielea uscata: inainte de sauna, fierbeti in coaja un cartof de marime medie, se curata, se sfarama cu o furculita apoi se amesteca cu o jumatate de lingurita cu smantana  si o jumatate de lingurita cu ulei de masline. Se pune amestecul intr-un borcanel si il luati la sauna. Dupa prima sau a2a sedinta la sauna, in timp ce va odihniti, masca se tine timp de 15 minute pe pleoapele inferioare, la colturile exterioare ale ochilor, precum si in jurul gurii. Pe pleoapele superioare tineti in acest timp 2 tampoane inmuiate in ceai de musetel. Dupa spalati-va cu apa calduta si aplicati la final o crema nutritiva.
- 1 lingura de miez de nuca maruntit se amesteca cu o lingurita de unt, 1 galbenus de ou si o lingurita de miere. Masca se aplica dupa prima sedinta la baia de aburi, se tine 20-30 minute, dupa care se spala cu apa calduta iar la final cu apa rece (aceasta masca tonifica si curata pielea).
- 1 lingura cu faina de ovaz se amesteca cu sucul unei portocale, pasta obtinuta se aplica pe fata, se acopera cu un tifon si se lasa 20 de minute. Masca se indeparteaza cu apa calduta iar la final se clateste fata cu apa rece.
Pentru pielea ofilita: se fierb 2 cartofi in coaja, se curata, se sfarama bine si se amesteca cu o lingurita de ulei de masline si cu o lingurita de glicerina. Amestecul se pune pe o bucata de tifon, se aplica pe fata si se acopera cu un servetel. dupa 20 de minute masca se indeparteaza cu apa calduta sau cu o infuzie de ceai de tei iar gatul se unge cu o crema nutritiva.
- se sfarama cu furculita o banana coapta, se adauga frisca, fulgi de cartofi, se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se intinde pe fata intr-un strat subtire si se lasa pana se usuca, dupa care se intinde al 2-lea strat, se acopera cu un tifon si un strat subtire de vata. Se tine masca 40 de minute dupa care se indeparteaza masca cu un tampon inmuiat in apa rece.
Pentru pielea ingrosata a picioarelor: dupa prima sedinta de sauna, frecati energic talpile picioarelor cu un amestec in parti egale de zahar cu o crema universala (aceasta procedura este ca un peeling usor si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii).

Comentarii