Tipuri de riduri - manifestari exterioare ale imbatranirii

Procesul de imbatranire a pielii se manifesta cu caracteristici si in grade diferite pe diferitele zone ale corpului. Acestea se intampla fie din cauza diferentelor locale din structura tesutului dermo-hipodermic si a retelei sale capilare, fie din cauza unor agenti externi a caror actiune negativa variaza in functie de partea corpului cu care intra in contact. Sunt importante deosebirile de imbatranire dintre pielea de pe partile acoperite si cea din zonele descoperite, cum ar fi fata, gatul si mainile care sunt in mod constant expuse actiunii agentilor externi. Alterarile care sunt mai relevante ca expresie a imbatranirii si a deteriorarii pielii sunt:
- ridurile
- pielea flasca
- petele melanice
- deshidratarea.
Elementele care contribuie la formarea ridurilor sunt numeroase si nu este usor sa stabilim cu precizie diferitele lor tipuri. Sunt trei tipuri de riduri:
- riduri de imbatranire
- riduri de expresie
- riduri emotionale.
  • Ridurile de imbatranire sunt legate de procesul natural de uzura a structurilor elastice ale pielii, tipice sunt ridurile din zona nasului care au drept cauza coborarea obrajilor lipstiti de eleasticitate.
  • Ridurile de expresie sunt rezultatul unor atitudini mimice prelungite, de exemplu incretirea fruntii, mijirea ochilor, strambaturi...si se formeaza mai ales din cauze mecanice.
  • Ridurile emotionale provin din stari sufletesti negative sau pozitive care, devenind atitudini obisnuite, se fixeaza in riduri si expresii tipice.
Iata si cateva exemple de riduri emotionale:
  • Starile permanente de tristete si melancolie favorizeaza coborarea colturilor gurii (asa-numitele riduri ale disperarii) si formarea pe frunte a unor riduri de forma unui accent circumflex.
  • Datorita furiei si supararii, sprancenele si cutele de pe frunte formeaza un V rasturnat.
  • Ridurile dispuse orizontal pe tot arcul frontal pot indica surpriza, mirare sau atentie (ridurile ganditorului).
  • Starile de bucurie creeaza modificari mai ales in jumatatea superioara a fetei, in timp ce alunecarea laterala a buzelor intr-o atitudine de zambet accentueaza ridurile care pornesc de la baza nasului catre gura.
  • O mimica faciala surazatoare favorizeaza si asa-numitele "laba gastii", afectand pielea pleoapelor si pe aceea de la coltul exterior al ochilui, prezentandu-se ca mici riduri dispuse in evantai. Aceste riduri sunt frecvent prezente, de asemenea, la fumatori, care mijesc ochii pentru a se apara de fumul expirat, aparand deseori si la persoanele cu ochi deosebit de sensibili la lumina sau care strang pleoapele ca sa poata privi mai bine obiectele.
  • O incretire frecventa a buzei, exprimand indoiala sau dezgust fata de ceva, creeaza riduri dispuse vertical pe buza superioara. Aceste riduri sunt tipice pentru fumatori, care isi incretesc buzele in timpul inspiratiei si expiratiei fumatului
  • Atitudinea de neincredere creeaza riduri verticale la radacina nasului, intre sprancene. Neincrederea predispune pielea, la o pozitionare asimetrica a ridurilor si a sprancenelor care in general, se intampla sa fie una mai sus decat cealalta.

Comentarii