Vitaminele în viața de zi cu zi

Vitaminele, care sunt compuși necesari organismului, trebuie luate în cantități limitate și doar la recomandarea medicului, atenționează specialiștii. Organismul "sustrage" în mod normal doza de vitamine din alimentația zilnică. Doar atunci când el nu reușește să asimileze nutrienții necesari, apar carențele și este indispensabil aportul din exterior. Persoanele care au o dietă sănătoasă și variată nu trebuie să-și facă probleme legate de carență sau de excesul de vitamine: organismul își ia din alimente cât îi trebuie. Categoriile de persoane care au cele mai multe beneficii de pe urma unei cure cu suplimente nutritive sunt copii, gravidele și vârstnicii.

Dacă analizele de sânge indică o anumită carență, la recomandarea medicului poți lua fie vitamina de care ai nevoie, fie un supliment care să conțină vitamina aceea. Deși suplimentele de vitamine sunt foarte populare în ultimul timp și promit beneficii multiple, vitamina simplă este mai bună în acest caz. Dacă avem, de exemplu carență de vitamina C, cel mai bine este să luăm doar vitamina C, nu un supliment care să o conțină. Luată simplă, doza de vitamina C este îndeajuns de mare încât să suplinească nevoia organismului, în timp ce în supliment doza este una mai mică.

Aportul de vitamine diferă de la un organism la altul și de la o vârstă la alta. El are capacitatea de a stoca pentru o perioada unele vitamine (mai ales A, D, B12 și C), dar nu pe toate. De aceea, trebuie să avem o alimentație cât mai diversificată, pentru a asimila cât mai multe vitamine. Suplimentele sunt gândite de firmele producătoare pentru diverse scopuri și de aceea nu trebuie luate la întâmplare. Deși sunt considerate suplimente nutritive, este bine ca alegerea lor să fie făcută de către medic. Ele sunt indicate în funcție de vârstă, de starea de sănătate și de stilul de viață al persoanei respective. Astfel, ele pot avea un efect cât mai apropiat de cel dorit.

Comentarii