Baile de namol si lut - la ce sunt bune?

Namolul si lutul sunt utilizate de sute de ani datorita efectului curativ. Apele si namolurile balneare din Romania, erau cunoscute demult dar sunt celebre si in prezent. Romania este deosebit de bogata in ape minerale si curative, din acest motiv au fost construite multe statiuni balneare in decursul timpului. Exista multe izvoare curative si merita sa fie amintite si numeroasele izvoare termale. In statiunile balneare, pe langa apa curativa si namol, functioneaza si unitati de fizioterapie.
Baile de lut
Lipsit de bacterii, lutul este in stare sa elimine de pe corp si piele substantele toxice. Declaneaza un proces de curatare prin faptul ca impiedica descompunerea substantelor organice. Daca bacteriile responsabile de descompunere nu gasesc suficienta hrana in lut, nu pot creste si nu se pot inmulti. componentele lutului depind de tipul acestuia. Lutul este compus mai ales din acid silcic, oxid de fier, oxid de potasiu, oxizi de metale alcaline si oxid de magneziu. Substanta rosiatica provine din sedimentele marii de la mare adancime, pietrisul de cuart din sedimentele morenelor din ghetari, siliciu din descompunerea calcarului. Lutul in principal absoarbe multa caldura de la corp si daca il lasam sa se usuce pe piele, se poate observa efectul de absorbtie a umezelii si a grasimii. Din acest motiv si in cosmetica se utilizeaza masti cu lut in vederea indepartarii grasimii si curatirii fetei.
Baile de namol
Namolul reprezinta sedimenul fin, lipicios, cremos din apele curgatoare si statatoare, in care se gasesc resturi de plante. In functie de localizare, exista namol de adancime si de suprafata. In principal namolul contine saruri, acizi, bitum si hormoni vegetali. Baia cu namol se aplica sub forma de cura, fiind prescrisa de medic in special la tratarea problemelor reumatice.
La ce sunt bune baile cu namol si lut?
Baia de namol are un efect general de detensionare, relaxare, curatare, tonifiere, are efect pozitiv asupra organelor interne si imbunatateste circulatia si aspectul pielii (baile de namol fac parte din cadrul tratamentelor termice). In domeniul afectiunilor reumatice si tulburarilor metabolice adesea se obtin ameliorari daca baile sunt aplicate mai mult timp (aproximativ in 10 sedinte se vor vedea efectele benefice), sub forma unor tratamente. Caldura placuta a namolului amelioreaza durerile articulare. Baia de namol de regula imbunatateste dispozitia, ca urmare a efectului de detensionare, starea sufleteasca se schimba. In vederea aplicarii sub forma de cura a tratamentelor cu namol si lut este nevoie de asigurarea conditiilor ca efectul acestora sa fie cel mai bun posibil. Astfel este util ca pe durata curei sa nu consumam carne si calorii in exces, in caz ca avem nevoie sa slabim. Baile cu lut sunt cele mai eficiente pana la amiaza in aer liber. Aplicarea bailor cu namol este inca mai raspandita iar in cele mai multe clinici din tara si strainatate tratamentele cu namol fac parte din programul general de tratament. Namolul si lutul se utilizeaza si sub forma de masti si comprese: lutul prelucrat special sub forma de praf, plasture sau unguent este aplicat pe exterior pe piele, dar poate fi utilizat si in interior.
La Iasi, in fiecare vara, in aer liber se pot face tratamente cu namol in combinatie cu apa sulfuroasa. Aceste tratamente cu namol sunt indicate atat pentru cele mai sus amintite cat si pentru par si pielea capului

Comentarii