Legatura dintre sport, lumina si insomnie

Mai mult de 80% din persoanele care sufera de insomnie traiesc in mediul urban si duc o viata sedentara. Cele mai multe dintre ele au activitati si un mod de viata care le solicita preponderent la nivel psiho-emotional, in timp ce corpul ramane cu o energie stocata si nefolosita, care se converteste in kilograme in plus si in stari de agitatie interioara. De aceea, unul din cele mai bune somnifere, fara nici un fel de reactii adverse, este exercitiul fizic intens, facut la orele amiezii sau chiar seara, dar cu minimum 4 ore inainte de culcare. Se recomanda alergarile usoare in aer liber, timp de 15-20 de minute, exercitiile de gimnastica simple facute cu fereastra deschisa (genoflexiuni, abdomene, flotari s.a), mersul pe bicicleta, jocuri in echipa intr-o atmosfera relaxanta (handbal, volei, baschet, fotbal, tenis s.a).
Studii realizate in Statele Unite, au aratat ca aceste exercitii, facute o perioada dsuficient de indelungata,imbunatatesc somnul, in peste 70% din cazuri. Adormirea este mult mai usoara, somnul este lin si fara treziri nocturne, iar dimineata, psihicul este mult mai odihnit decat in cazul sedentarilor. Chiar si persoanele care sunt nevoite sa mearga mult pe jos, care stau mult timp in picioare la serviciu beneficiaza din plin de aceste exercitii fizice, care pun in miscare mult mai multe grupe musculare, amplifica respiratia, favorizeaza eliberarea in organism a unor neurotransmitatori care induc stari de calm, de multumire, de relaxare.
O "baie" zilnica de lumina puternica, de amiaza, are darul de a regla ceasul nostru biologic, care controleaza somnul si trezirea. In timpul baii de lumina, care va dura macar 30 de minute, este important sa privim cerul, astfel incat ochii nostri sa primeasca maximum de lumina, dar fara a filezati de lumina puternica a soarelui. Lumina puternica a amiezii este necesara pentru mentinerea ritmului circadian al organismului (ritm biologic intern, cu o durata de circa 24 ore), ritm care controleaza numeroase functii, de la nivelul de hormoni pana la ciclul de trezire-culcare. Persoanele care noaptea nu au somn, fiind foarte active, iar dimineata se trezesc foarte greu, este foarte posibil sa aiba o expunere prea redusa la lumina puternica din timpul zilei. In schimb expunerile sistematice la lumina vor ajuta organismul sa intre spontan intr-un ritm de viata sanatos, eliminand insomniile si imbunatatindu-le somnul si relaxarea.

Comentarii