Lichior de anason sau ouzo preparat in casa

Ouzo este spirtul de anason de 40-45 de grade, obtinut prin fermentarea anasonului si a altor ierburi. Numele dateaza din secolul XIX-lea, dar este de origine incerta. Este singura bautura din lume la care nu poti fi pacalit de barman: in contact cu apa, aceasta bautura devine dintr-un lochid incolor unul alb, ceea ce atesta faptul ca s-a incercat o diluare a acestuia. Grecii considera ca "ouzo", bautura lor traditionala, face parte din viata fiecarui nativ. Niciodata nu se bea pe stomacul gol ci combinat cu salate, carne inabusita cu legume, fasole "koukia" sau celebrele sardine preparate de tehnici secrete. Incepatorilor nu le este recomandat sa bea ouzo sec. Bucataria greceasca nu este apreciata doar pentru diversitatea prepararii felurilor de mancare ci si pentru calitatile ei nutritive. Este un prilej de bucurie, de sarbatoare, este modul de a aduna familia si prietenii, acasa sau in restaurante.
Ingrediente:
- 1 litru de alcool 90 grade
- 500 ml apa
- 400 g zahar
- 50 g anason
- 1 lingurita de boabe de coriandru
- 1 baton de scortisoara.
Mod de preparare:
Anasonul, coriandrul si scortisoara se pun la macerat in alcool intr-un recipient de sticla, inchis ermetic timp de 60 zile. In acest timp, recipientul se tine la loc intunecat, racoros si nu se deschide. Dupa cele 60 de zile se face un sirop din zahar si apa, care se adauga peste macerat dupa care compozitia obtinuta se filtreaza atfel: se strecoara lichidul printr-un tifon, storcand bine tot ce a ramas pe fundul vasului. Se pune apoi o hartie de filtru intr-o palnie de metal inoxidabil si se toarna incet lichidul, colectandu-se intr-o sticla. Filtrarea se va face incet, cu atentie, pana cand lichidul va fi perfect cristaline (pentru a se evita tulburarea si pentru a avea timp sa fie schimbate filtrele de hartie murdarite de reziduuri).

Comentarii

  1. Am cumparat alcolul , anasonul, scortisoara , nu am gasit coriandrul,zahar am ,,,, asa ca o sa va anunt cum a iesit ,,,,, in curand.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu