Poftele gravidelor - care sunt si ce efect benefic au?

Poftele gravidelor nu sunt totdeauna inventate, ele raspund adesea unei necesitati fiziologice provocate de excesul de hormoni. Alt lucru important de retinut este faptul ca trebuie sa beti minimum 1,5 litri de apa pe zi, pentru ca ajuta la:
- intestine (daca nu bem apa, tranzitul devine prea lent si apare constipatia)
- muschi (apa suficienta permite evitarea crampelor si a carceilor)
- piele (epiderma fiind formata din 80% apa, ca sa fie supla are nevoie de apa suficienta)
- plamani (apa este esentiala pentru respiratie, iar atunci cand respiram eliminam gaz carbonic si apa)
- rinichi (cu cat bem mai mult cu atat ei obosesc mai putin, aceasta diminuand si calculii renali)
- sange (el redistribuie apa in organe si le imbogateste cu nutrienti).
Semintele incoltite ar trebui sa nu lipseasca gravidelor, pentru ca au de 10 ori mai multe vitamine decat semintele neincoltite, acestea aducand vitalitate in plus. Puteti sa le cumparati sau sa le preparati singure acasa (le lasati sa se inmoaie oeste noapte, intr-o cantitate de apa de 4 ori mai mare decat cantitatea lor, apoi se strecoara si se pastreaza la rece intr-un borcan). Compozitia ideala ar fi seminte de ridiche (100 g aduc 100% necesarul zilnic de betacaroten), seminte de linte (bogate in fier, magneziu si zinc), seminte de lucerna (bogate in Omega 3).
Haideti sa vedem si care sunt poftele gravidelor si de ce trebuie satisfacute:
1. Pofta de cascaval pane:
In nici un caz nu trebuie sa renuntati la el, deoarece este branza cea mai bogata in calciu cu un continut de 30 % iar efectul este acelasi, indiferent daca se consuma ca atare sau gatit.
2. Pofta de hering:
Este ideal, datorita continutului sau de Omega 3, indispensabil pentru neuronii viitorului fat iar medicii chiar recomanda consumul de 2 ori pe saptamana de peste gras, pentru a preveni anemiile la copii.
3. Pofta de ciocolata:
Este o sursa agreabila de magneziu, care evita nervozitatea specifica sarcinii, in plus regleaza ritmul cardiac al copilului. Este recomandat ca ciocolata sa fie mancata alaturi de fructe pentru a creste aportul de fibre si vitamine.
4. Pofta de alimente cu gust amar:
Campioana la amareala, anghinarea este bogata in potasiu, in plus legumele amare au un efect drenant si lupta contra retentiei de apa in tesuturi, frecventa in timpul sarcinii iar fibrele faciliteaza tranzitul.
5. Pofta de fructe acrisoare:
Kivi de exemplu, care explodeaza de vitamina C, un  antioxidant care intareste imunitatea si participa la reglementarea sistemului hormonal. Un suc de kiwi combinat cu suc de portocale si banane, reprezinta un regal de energie, mai ales baut dimineata.
6. Pofta de un gratar:
Este bogat in proteine utile pentru muschi si in fier, a carui prezenta trebuie asigurata mai ales in ultimile luni de sarcina. Carnea trebuie bine fripta, altfel apare riscul listeriozei, datorita bacteriei listeria. Carnea la gratar asociata cu legume bogate in vitamina C, asigura un aport mai mare de fier. Presarati patrunjel verde din belsug si ca desert mancati o portocala sau un grapefruit.
7. Pofta de verzituri:
Legumele proaspete, mai ales andivele, ridichea neagra si avocado sunt bogate in vitamina B9, esentiala la inceputul sarcinii pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Ar trebui consumate de 2 ori mai mult ca de obicei.
8. Pofta de spaghetti:
Pastele sunt perfecte pentru a lupta contra aciditatii din stomac, a adevarata problema in timpul sarcinii. In felul acesta se completeaza si necesarul de glucide complexe. Recomandarea este ca pastele sa nu lipseasca de la nici un meniu, astfel problemele stomacale vor fi rezolvate.

Comentarii