Combateti anemia de primavara prin dieta alimentara si bauturi tonice

Anemia desemneaza o serie de boli diferite, care antreneaza o lipsa a hemoglobinei din sange. Anemia poate avea drept cauza hemoragii, incapacitatea maduvei osoase de a fabrica suficiente globule rosii sau o malformatie ereditara a globulelor rosii. Manifestarile anemiei sunt foarte diferite: ameteli, oboseala, dureri de cap, sufocari, paloare, tulburari de vedere, palpitatii si dureri in piept. Anemia de primavara nu este asemenea anemiei feriprive si celorlalte tipuri de anemii, ci este un sindrom trecator, legat de trecerea de la iarna la primavara. 
Iata cum puteti combate anemia de primavara cu ajutorul alimentatiei:

Mancati alimente bogate in fier, legume cu frunze verzi, nuci, stafide, drojdie de bere, ulei de germeni de grau, patrunjel, caise uscate, seminte de dovleac, ficat de vita. Consumat cu moderatie, vinul rosu poate avea si el un efect benefic asupra sanatatii. De asemenea, sucul de fructe si legume crude este considerat ca avand efecte pozitive, mai ales sucul de spanac, de ridiche neagra si de morcovi. Si melasa are reputatia de a intari globulele rosii. Polenul administrat in doze mari, este de asemenea un ajutor pretios. In majoritatea cazurilor, un rol important in anemie il joaca stresul. In cazul acesta, va trebui sa va modificati alimentatia si modul de viata, axandu-va mai mult pe relaxare, miscare si liniste sufleteasca. Iar daca e cazul, va trebui sa apelati la cateva suplimente alimentare, precum zincul, vitamina C si gluconatul de fier.
Vinuri tonice
In caz ca apelati la ele, alegeti vinuri de buna calitate si sterilizati bine recipientele (nemetalice) pe care le folositi.
Vin de palamida (este o planta care se gaseste des pe camp, si inteapta tare daca o culegeti cu mainile goale):
- puneti la macerat, timp de o saptamana, intr-un litru de vin alb, doua linguri pline cu varf de frunze, flori si tulpina de palamida si o lingurita de boabe de ienupar
- strecurati, adaugati miere si beti un pahar din bautura obtinuta, dupa fiecare masa.
Acest vin tonic stimuleaza aparatul digestiv, precum si functia rinichilor. Nu trebuie sa beti mai mult de doua saptamani la rand.
Vin de stevie:
- intr-un recipient acoperit, puneti la macerat, in doi litri de vin rosu, timp de 40 de ore, 180 g radacina de stevie, 8 g radacina de reglisa, 5 boabe de ienupar si 120 g zahar tos
- se pune la fiert amestecul pe baie de aburi, tinuta pe foc mic, pana ramane un sfert din lichid
- strecurati si puneti lichidul intr-o sticla
- beti o jumatate de pahar, in fiecare dimineata, dupa micul dejun.

Comentarii