Curele balneare, medicale - statiuni balneare, bai in Romania in functie de afectiune

Curele servesc imbunatatirea starii generale de sanatate sau la tratarea starilor cauzate de o afectiune de durata de exemplu inflamatiile articulare. Scopul acestora este restabilirea capacitatii de munca, eliminarea, evitarea durerilor, intarirea organismului dupa accidente, interventii chirurgicale, afectiuni grave precum infarctul miocardic. Curele medicale pot fi realizate si in spitalele in care pacientul a fost operat, o asemenea cura de gimnastica medicala de recuperare (kinetoterapia) dupa vindecarea anumitor fracturi. Cura poate face parte din viata cotidiana a pacientului, ca de exemplu diversele cure cu apa minerale, prin intermediul carora se trateaza diferite afectiuni gastrice. Este posibil ca locul de realizare a unei cure sa fie o statiune balneara, un spital care asigura posibilitatea de odihna, relaxare completa. Exista numeroase statiuni balneare in lume, ca de exemplu Karlovy Vary (Karlsbad), unde s-au tratat numeroase celebritati.
Nici Sovata nu a primit accidental numele de "oras balnear", apele sale fiind cunoscute pana in tinuturi indepartate, la fel ca Baile Felix sau Ocna Sibiului. Turismul balnear a devenit o ramura importanta a turismului, care prin combinarea odihnei cu cea a vindecarii ofera diverse posibilitati. Curele medicale de regula sunt recomandate de medic iar o regula de baza este ca acestea pot fi efectuate numai sub supraveghere medicala. In cursul acestora pacientii beneficiaza de diverse tratamente de fizioterapie, masaj, bai, participa la gimnastica medicala. Toate acestea pot fi insostite si de cure cu apa minerala, chiar mai mult, medicul poate prescrie si un regim alimentar. Spitalele au propriul lor program zilnic: regularitatea si somnul devreme au efect benefic. Prin incalcarea regulilor, evitarea prescriptiilor medicale, bolnavul isi face singur rau. Pentru ca o cura sa fie eficienta trebuie sa dureze cel putin 3 saptamani. Este ca un concediu: in 2-3 zile nu ne putem odihni, organismul nu se adapteaza la noul ritm. In functie de afectiuni si varsta o cura poate dura chiar si 6 saptamani, si chiar dupa efectuarea acesteia pot fi necesare cateva zile de odihna, inainte de reinceperea activitatii.
In general medicul recomanda curele, insa si pacientul poate solicita trimitere sau se poate deplasa in baza propriei sale decizii, intr-o statiune balneara. In acest ultim caz bineinteles ca va trebuie sa suporte toate cheltuielile. In orice caz este util daca se consulta cu medicul de familie sau cel putin cu medicul statitunii, deoarece nu poate cunoaste perfect efectul apelor, astfel existand posibilitatea sa isi faca rau. Se recomanda efectuarea curelor de tratament odata sau de doua ori pe an. Cat de des merge cineva pe cont propriu pentru a efectua aceste cure depinde de posibilitatile materiale ale fiecaruia, insa trebuie acordata atentie ca efectul benefic al curei sa nu degenereze in reversul acesteia. Adesea, curele, contribuie la ameliorare si schimbarea de aer, eliberarea de cotidian.
Statiuni balneare, bai in Romania in functie de afectiune
Romania face parte dintre tarile europene, cele mai bogate in ape minerale si curative, existand numeroase statiuni balneare pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatice si neurologice (Amara, Bazna, Baile Herculane, Felix, 1 Mai, Techirghiol, Sovata, Vatra Dornei), afectiuni cardiovasculare (Balvanyos, Borsec, Covasna, Tusnad), afectiuni ginecologice (Geoagiu, Mangalia, Slanic Moldova, Sovata), afectiuni endocrine (Borsa, Stana de Vale), afectiuni ale tractului digestiv si metabolice (Borsec, Calimanesti, Caciulata, Malnas, Olanesti, Sangeorz Bai), afectiuni renale (Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova), neuroze (Balvanyos, Borsec, Moneasa, Tusnad), afectiuni pulmonare (Eforie Nord-Sud, Govora, Mangalia)

Comentarii