Sarea inmulteste celulita - consecintele excesului
Sarea, zaharul si faina sunt nelipsite de pe mesele si din bucatele noastre. Ne indulcesc ziua si, fara doar si poate, ofera un plus de savoare. Fara aceste ingrediente, nici sa vrem cu tot dinadinsul n-am reusi sa alcatuim un meniu pentru fiecare zi. Insa daca ne infruptam din ele foarte mult si prea des, ne intoxicam organismul, iar sanatatea are de suferit. De la salatele de legume pana la mamaliga, ciorbe sau fripturi, toate-s mai gustoase daca sunt sarate. Clorura de sodiu e prezenta unde nu te astepti. Pana si apa minerala, fructele si laptele contin sare, insa in cantitati infime. Oricum daca nu exagerezi, nu este daunatoare, iar un organism sanatos elimina excesul prin urina. Problemele apar cand iti faci un obicei din a manca sarat, mai ales daca suferi deja de o afectiune cronica. Responsabila de retentia de apa in tesuturi, sarea are ca efect circulatia deficitara a sangelui. Dupa o vreme, aceasta devine vizibila sub forma aspectului de coaja de portocala.
Elimina treptat alimentele sarate din meniu si vei observa diferenta pe pielea ta. Cu o saptamana inainte de menstruatie dar si in timpul ei, incearca sa limitezi la minimum consumul de sare. Nu o adauga deloc in farfurie si nici nu te apropia de alimentele de pe lista celor interzise. Atat balonarea cat si durerile specifice din aceasta perioada vor fi diminuate. De altfel si tensiunea arteriala creste direct proportional cu consumul de sare. Hipertensivii nu trebuie sa ia in gluma restrictiile alimentare impuse de medic, fiindca mancarea nesarata, chiar daca nu incanta papilele gustative, ii poate feri de un infarct miocardic. Precauti trebuie sa fie si cei care au peste 50 de ani sau sufera de boli renale sau ciroza. Dar daca folosesti condimentele potrivite la prepararea mancarii, n-o sa simti lipsa sarii la fel de pregnant. Mararul de exemplu este un inlocuitor de apreciat, la fel patrunjelul, tarhonul iar cimbrul poate fi folosit cu succes pentru a da gust omletei delicioase de la micul dejun.
Cantitatea de sare recomandata este de 3,5 g. In realitate, consumul zilnic de sare poate depasi usor 10 g. Studiile arata ca orice cantitate de sare care depaseste doza recomandata creste presiunea arteriala, deci si riscul de boli cardiovasculare, atac cerebral si chiar de deces. Cel mai tare afectate sunt, bineinteles persoanele care deja au hipertensiune arteriala sau alte boli cardiovasculare. Reducerea consumului de sare incepe cu scaderea cantitatii de sare puse in mancare, dar mai ales cu evitarea preparatelor sarate in procesul de fabricatie. Dintre sortimentele disponibile pe piata, sarea marina este cea mai recomandata de nutritionisti. Eu folosesc si sare roz himalayana atunci cand e cazul, desi de obicei nu adaug sare in mancare din cauza hipertensiunii, de care sufar de cativa ani (500 g de sare ma tine vreo 7 luni de zile si chiar mai mult). Nu simt nevoia de sare mai ales ca unele alimente contin deja sare, iar atunci cand consum un fel de mancare cu sare
adaugata ca inainte, se simte foarte mult diferenta, mi se pare
foarte sarata si chiar nu o pot manca. Tatal meu consuma sare in exces, adauga sare in orice mancare fara sa o guste inainte sa vada daca e necesara, desi i-am explicat toate riscurile consumului exagerat de sare continua sa faca la fel. De fapt toti eram asa obisnuiti, dar de cand am hipertensiune si am simtit pe pielea mea consecintele excesului de sare, am incercat sa-i indemn si pe ceilalti membri ai familiei mele sa renunte la a o folosi abuziv. Am reusit sa-i conving pe toti cu exceptia tatalui.
Comentarii
Trimiteți un comentariu