Articulatii puternice toata viata - cauze, metode preventive, tratament naturist

Problemele articulatiilor sunt insotite adesea de simptome severe, accentuate de vremea rea. Iar femeile sunt de doua ori mai predispuse la artroza decat barbatii. Afectiunea poate afecta atat articulatiile periferice, adica articulatiile mainilor, soldul si genunchiul (coxartroza si gonatroza sunt foarte frecvente), cat si articulatiile coloanei vertebrale (spondiloza).

Factori favorizanti pentru artrita si artroza:
- supraponderabilitatea, obezitatea
- activitati zilnice solicitante din punct de vedere fizic
- afectiuni precum diabetul sau dereglarile tiroidiene
- ereditatea
- tulburari de alimentatie (sensibilitatea la alimente), slabirea fortei musculare
- luxatiile, fracturile sau alte traumatisme
- infectii.
- varsta peste 60 de ani (insa nu este o regula, se intampla si persoanelor mai tinere).
Cum previi durerile articulare?
Renuntati la factorii care le declanseaza, precum: fumatul, stresul, intoxicare cu pesticide sau medicamente si anumite alimente, cum ar fi graul si alte cereale, carnea rosie, zaharul, sarea, grasimile animale, cafeaua, uneori chiar si rosiile, ardeii sau vinetele pot sa favorizeze.
Exercitiile fizice regulate sunt cea mai eficienta metoda de a mentine forta si flexibilitatea articulatiilor si de a preveni osteoporoza. Doi, trei kilometri pe zi, in ritm normal, de mers, sunt de ajuns. 
Este bine sa mancati alimente bogate in calciu: lactate (iaurt, lapte, branza), peste (somon, sardele), legume verzi (spanac, broccoli, varza de Bruxelles, leguminoase), cereale integrale. Trebuie sa adaugi in alimentatie multa vitamina C, iar doza zilnica recomandata de calciu este 1200-1500 mg. Ia preventiv un supliment pe baza de glucozamina (un compus care reface cartilajele, este unul dintre cele mai bune remedii) si condroitina, substante integrante ale cartilajului normal., care se iau in asociere iar tratamentul incepe sa dea rezultate dupa cateva luni. Turmericul contine substante cu puternic efect antiinflamator, ajutand la reducerea durerilor articulare (proaspat sau praf, se poate pune in sosuri sau alte mancaruri). De secole, exista obiceiul ca bolnavii de artrita sa poarte bratari de cupru impotriva durerilor. Nu s-au gasit insa dovezi stiintifice ca metoda este eficace. 
Articulatiile foarte inflamate sau dureroase au nevoie de odihna. Dupa ce va simtiti mai bine, faceti zilnic o jumatate de ora de exercitii pentru a le incalzi, dar fara sa le suprasolicitati. Faceti si exercitii de intarire a muschilor din jurul articulatiilor pentru a le mentine supletea si a stimula producerea de lubrifiant articular.
Tratament
Aromaterapie:
Musetelul si levantica au capacitatea de a reduce inflamatia. Boabele de ienupar si chiparosul reduc tumefierea. Piperul negru si maghiranul ajuta la relaxarea muschiului si alina durerea. 
De exemplu:
  • Faceti o baie calduta si aromata: puneti 2 picaturi de ulei de levantica in apa de baie. Daca suferiti de dureri mari, puteti adauga in functie de preferinte si 2 picaturi de ulei de romanita.
  • Pentru o compresa calda, puneti 2 picaturi de ulei de levantica si 2 picaturi de ulei de boabe de ienupar intr-un bol cu apa calduta. Asezati o bucata de panza sau de tifon peste suprafata apei pentru a absorbi pelicula de ulei si apoi aplicati panza peste articulatia dureroasa. Acoperiti compresa cu un prosop, puneti deasupra o sticla cu apa fierbinte si lasati sa actioneze timp de 30 de minute.
  • Preparati un ulei de masaj amestecand cate 2 picaturi de boabe de ienupar, ulei de piper negru si ulei de romanita, impreuna cu 5 picaturi de ulei de levantica la 10 lingurite de ulei de masline sau jojoba. Ungeti zilnic zona afectata cu acest ulei aromatic.
Leacuri din camara si fitoterapie
Unele persoane sustin ca urmatoarele remedii traditionale dau rezultate:
  • Un amestec din patru parti ulei de masline, opt parti spirt camforat si o parte boia iute, folosit la masarea articulatiilor.
  • 2 lingurite cu otet de mere la 1 pahar cu apa fierbinte, la care se adauga pentru gust 1 lingurita de miere (se bea de doua ori pe zi).
  • Beti un ceai din apa fiarta si 2 lingurite de praf de ghimbir..
  • Doua sau tre radacini de papadie fierte timp de o ora intr-un litru de apa, intr-un vas acoperit (se beau trei cani pe zi inaintea meselor).
  • Sau puteti incerca un ceai antireumatic de la Alevia impreuna cu Artro complex (calmeaza durerile si ajuta la refacerea articulatiilor) de la Alevia. ce contine glucozamina, condroitina, Boswellia serrata (extract 65% acid boswellic), mangan, vitamina C.

Comentarii