Ingrijrea specifica pentru picioare - remedii si exercitii pentru elasticitatea piciorului

Picioarele sunt baza corpului, punctele de sprijin care permit pozitia erecta (ortostatica) si mersul. Impreuna cu coloana vertebrala, ele asigura echilibrul printr-un schimb continuu de informatii intre diferitele parti ale organismului. O defectiune in functionarea piciorului se manifesta prin reactii de compensare asupra structurilor musculare ale coloanei si asupra circulatiei sangvine in general. In plus pe talpa piciorului se gaseste o structura spongioasa (talpa venoasa a lui Lejars) fundamentala pentru circulatia limfatica. Ea se umple si se goleste prin miscarile mersului si la fel ca o a doua inima, actioneaza ca un propulsor pentru circulatia limfatica. Mai ales vara, cand, mergand in vacanta, se inmultesc foarte mult ocaziile de a ne arata picioarele goale, ne dam seama de numeroasele aspecte inestetice, datorate deseori imbatranirii pielii, care pot afecta membrele inferioare.
Cea mai mare parte a acestor manifestari antiestetice cauzate de o folosire neadecvata a incaltarilor, si ele sunt: monturile, bataturile, calusurile, degetele incalecate, metatarsalgiile. La acestea se adauga altele cu origini diferite: negii, micozele s.a. Pentru a rezolva aceste probleme, trebuie sa apelati la chirurgie (monturi), la medicina (negi si micoze) sau la tratamentele obisnuite de pedichiura. In orice caz sunt utile si baile la picioare care pot avea si un rol preventiv.
Baia la picioare ar trebui sa se faca in fiecare seara, alternand apa calda timp de 5 minute cu apa rece timp de 1 minut. Acesta este un procedeu foarte bun pentru descongestionare si eliminarea oboselii. In apa calda se pot adauga:
- uleiuri esentiale de rozmarin si cimbru ca tonifiante
- uleiuri esentiale de salvie, lavanda, hamamelis pentru circulatie
- bicarbonat, frunze de dafin si de menta contra oboselii.
Tot pentru a preveni aspectele inestetice, se recomanda purtarea de incaltaminte comoda care este capabila sa favorizeze mecanica mersului, sa asigure un sprijin corect pentru calcai, sa sustina bolta plantara, sa amortizeze impactul cu solul. Tocurile nu ar trebui sa depaseasca inaltimea de 2,5 cm, iar pantoful trebuie sa fie cu talpa lata si nu cu varf ascutit, pentru a evita formarea monturilor, hipertrofia pulpei, incetinirea golirii limfatice a piciorului. Insa nici pantofii fara toc nu sunt indicati pentru ca solicita prea mult calcaiul. Cel mai bun material pentru confectionarea incaltamintei este pielea, pentru ca nu are o putere prea mare de izolare si permite descarcarea in sol a energiei electrostatice care se acumuleaza in organism. Folosirea frecventa a pantofilor de gimnastica din cauciuc este daunatoare, pentru ca impiedica transpiratia si favorizeaza persistenta sudorii.
Iata doua exercitii utile pentru a va intari musculatura si a va mentine elasticitatea piciorului, ele trebuie repetate ori de cate ori aveti posibilitatea pe parcursul zilei:
1. Primul exercitiu:
- inspirand, ridicati-va mai intai pe varful degetelor unui picior si apoi pe celalalt, expirand, lasati-va incet pe calcaie
- mergeti incet pe calcaie cativa metri
- mergeti cativa metri in varful degetelor
- sezand, indoiti, intindeti, rotiti intr-un sens si apoi invers, mai intai un picior si dupa aceea celalalt
- rostogoliti o minge de cauciuc in sensul acelor de ceasornic si apoi invers, mai intai cu un picior, apoi cu celalalt.
2. Al doilea exercitiu:
- sezand, cu spinarea dreapta, sprijiniti talpa unui picior pe coapsa celuilalt picior
- apucati pe rand cate un deget, tragandu-l usor, apoi rotiti-l intr-un sens si in celalalt
- masati cu delicatete fiecare deget
- ridicati pe rand, fiecare deget
- straduiti-va sa va rasfirati in forma de evantai degetele fiecarui picior
- incrucisati degetele mainilor cu cele ale picioarelor (mana stanga cu piciorul drept si invers)
- indoiti degetele picioarelor si apoi intindeti-le in sus.

Comentarii