Inhalatiile - efectul inhalatiilor, recomandari, umidificatoare cu ultrasunete
Sensul cuvantului inhalare este inspirare.
Astfel, este vorba de o metoda de tratament prin care anumite substante
ajung in plamani prin inspirare. Pe langa uleiurile volatile din plante,
la inhalare se utilizeaza medicamente sintetice si inainte de toate,
vapori de apa. Fiecare dintre noi cunoastem metoda celebra a
inhalatiilor cu musetel. Aplecandu-ne asupra unui vas plin cu decoct de
musetel, acoperiti cu un prosop, inhalam aburii ceaiului de musetel.
Putem utiliza diverse dispozitive prevazute cu extrase de musetel. La
tratarea guturaiului, in afara musetelului, au un efect benefic si
eucaliptul, menta si salvia. Cu 150 de ani in urma s-a descoperit primul narcotic ce putea fi inhalat, eterul, care a impulsionat dezvoltarea chirurgiei. Ulterior eterul a fost inlocuit cu medicamente mai putin periculoase, cu mai putine efecte adverse.
Aerosolii
Se pot inhala si preparate sintetice cu efect terapeutic, si medicamente. Dintre acestea fac parte asa numitii aerosoli, sub forma de spray ce contine diverse medicamente, prin inhalare pot fi ameliorate simptomele diferitelor boli. Printre preparatele impotriva astmului foarte multe pot fi inhalate. Prin inhalare aerosolii ajung exact in locul unde trebuie sa isi produca efectul (in gura, bronhii, plamani). Acest procedeu este eficient in tratarea astmului deoarece pot fi evitate efectele adverse ale altor medicamente, ajungand in sange numai o cantitate foarte mica de medicament.
Uleiuri volatile
Extrasele realizate din eucalipt, menta si salvie, datorita efectului antiinflamator si antimucolitic sunt utilizate ca substante inhalante speciale pentru reducerea iritatiilor mucoasei. Acestea isi produc efectul nu numai in bronhii ci si in sinusuri. Acest lucru are importanta in cazul racelilor care sunt insotite si de inflamatia sinusurilor. Inhalarea uleiurilor volatile ajuta la reducerea depunerilor de secretii in sinusuri, astfel pot fi evitate complicatiile racelii.
Umidificatoare cu ultrasunete
Cel mai important efect al inhalatiilor este efectul antimucolitic al aburilor de apa. Particulele minuscule de aburi ajung in plamani, dizolva secretiile depuse, putand fi eliminate usor de mucoasa. Cea mai moderna descoperire a tehnicii este umidificatorul cu ultrasunete. Un cristal de cuart vibrand, pulverizeaza apa in mici particule. Aburul astfel format este dirijat printr-un tub de cauciuc in gura si nas. Principalul avantaj al metodei este ca poate fi utilizat imediat in caz de nevoie. Nu trebuie asteptat pana fierbe apa, iar pe de alta parte, utilizarea aparatului nu este periculoasa, neexistand riscul arsurilor.
Efectul inhalatiilor depinde de medicamentele utilizate. De exemplu narcoticele patrund foarte usor prin peretele alveolelor ajungand in sange si creier, unde isi produc rapid efectul, apoi se elimina la fel de rapid si din fluxul sanguin. Din acest motiv sunt utilizate cu placere la anestezie, deoarece efectul lor poate fi reglat cu usurinta. Aerosolii se comporta cu totul altfel. Raman in plamani si isi produc acolo efectul. dilata bronhiile si reduc inflamatia mucoasei. Si plantele medicinale utilizate la inhalatii isi produc practic la fel efectul, adica local.
Comentarii
Trimiteți un comentariu