Lipidele - o forma de energie foarte concentrata

Lipidele furnizeaza o forma de energie foarte concentrata iar un gram de lipide furnizeaza organismului 9 calorii. Ele sunt necesare pentru transportul unor vitamine precum A, D, E si K. Grasimile incetinesc digestia si ofera satietate. Organele vitale precum rinichii, ficatul, nervii, sunt protejate de straturi de grasime. Grasimea ofera aroma si gust hranei, ba chiar unii hormoni sunt constituiti din grasimi.
Surse de grasimi: uleiuri vegetale, nuci, seminte, margarine vegetale si alimente de origine animala: unt, smantana, oua, carne. Lipidele sunt alcatuite din glicerina si acizi grasi. In functie de acizii grasi continuti, ele au proprietati diferite (saturate, nesaturate, lichide, solide).
Unii dintre acizii grasi sunt esentiali pentru organism. Uleiurile vegetale cu exceptia uleiului de cocos si palmier sunt nesaturate (mai putin daunatoare pentru organism), iar grasimile animale sunt saturate (daunatoare pentru organism) si nu contin acizi grasi esentiali (exceptie face untura de peste). Esential pentru organism este acidul linoleic pentru producerea membranelor celulare, functionarea normala a inimii, controlul tensiunii arteriale, sistemul imunitar (rezistenta impotriva bolilor), regularizarea coagularii sangelui, fertilitate, controlul metabolismului grasimilor, scaderea colesterolului. Acidul linoleic se gaseste in germeni si cereale, in oleaginoase (seminte de dovleac, floarea-soarelui, nuci, migdale).
Colesterolul este o grasime aparte, un lipid compus, care se gaseste numai in alimente de origine animala si pe care organismul nostru il fabrica in principal in ficat. Serveste la sinteza hormonilor sexuali, al sarurilor biliare si a membranelor celulare. Desi este o substanta indispensabila vietii, atunci cand nivelul sau se ridica in sange, el tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor, producand ateroscleroza. Astfel, nivelul ridicat de colesterol din sange predispune la un risc mare de infarct de miocard, tromboza arteriala si lipsa de irigare sanguina a extremitatilor. Aportul zilnic de colesterol nu trebuie sa depaseasca 300 mg. Iar 20-30 % din aportul caloric zilnic total trebuie sa provina din grasimi, din care cea mai mare parte trebuie sa fie grasimi nesaturate (din alimente de origine vegetala). Exista riscuri legate atat de un consum prea mare de grasimi, dar si de un consum insuficient de grasimi. Important este sa fie un echilibru, nici excesul si nici lipsa grasimilor din alimentatie nu ne face bine.

Comentarii