Terapia prin culori - beneficii, cromatica lui Goethe, metodele cromoterapiei,

In cursul terapiei, pe corpul pacientului sunt aplicate lumini de diverse culori. Adeptii acestei metode sunt de parere ca diferitele culori au efect tamaduitor asupra organismului nostru. Terapeutul determina care culori lipsesc organismului. Cromoterapia nu este o descoperire noua, numeroase culturi stravechi, de exemplu incasii, hindusii, chinezii, egiptenii, grecii, erau convinsi de efectele tamaduitoare ale culorilor. 
Baza cromoterapiei de azi o reprezinta cromatica marelui poet german Johann Wolfgang Goethe, marele poet pe langa literatura era preocupat cu interes si placere si de stiintele naturii. Teoria sa a culorilor, prezentata in mai multe lucrari, are in principal un caracter de teorie artistica. In lucrarile referitoare la aceasta stiinta, Goethe specifica ca avem nevoie numai de trei culori de baza si anume: rosu, verde si albastru, din acestea putand obtine toate celelalte. Daca din cele trei culori de baza amestecam oricare doua in proportii egale, obtinem culorile primare: portocaliul, galbenul si violetul. Din acestea si din culorile de baza este format cercul cromatic. In partea dreapta sunt situate culorile calde: rosul, portocaliul si galbenul iar in partea stanga cele reci: verdele, albastrul si violetul. In cercul cromatic culorile aflate in pozitie opusa formeaza perechi: rosul si verdele, albastrul si portocaliul, galbenul si violetul sunt culori complementare, care se completeaza reciproc. Acestea joaca un rol important in cromoterapie, deoarece bolnavului i se aplica in acelasi timp culoarea si complementara ei.
Adeptii cromoterapiei explica efectul benefic prin faptul ca fiecare culoare are lungimea sa de unda si o energie specifica. Aceasta energie isi produce efectul, chiar daca in mica masura, asupra pacientului, mai exact asupra functiei celulare. Efectele presupuse ale terapiei asupra organismului uman sunt deosebit de diverse: reduce durerile, accelereaza vindecarea inflamatiilor, ranilor, intensifica oxidarea, imbunatateste aprovizionarea cu substante nutritive a tesuturilor, ajuta la inmultirea globulelor rosii. Terapeutii fac diferenta intre raze care stimuleaza si care reduc cresterea. culorile calde stimuleaza cresterea. Acestea sunt utilizate la debutul unei boli sau in cazul unei afectiuni cronice. Au efect benefic in caz de lumbago, probleme gastrice si dureri reumatice. Razele care inhiba se gasesc in culorile reci si sunt utilizate in cazul afectiunilor acute, de exemplu la inflamatii, guturai, puroi s.a. De regula cromoterapia este efectuata de medici naturisti, medici care se ocupa de medicina naturista, psihologi, fiecare avand propria sa metoda.
Cele mai des utilizate metode sunt radierea, cromopunctura, metoda curcubeu si inhalarea cu anumite culori. La radiere se utilizeaza o lampa speciala, cu care se obtin diferite culori folosind diverse folii. Razele sunt cele mai eficiente daca lumina atinge direct pielea. Lumina poate fi emisa continuu sau la intervale regulate, cu intreruperi. In cursul cromopuncturii, pe punctele cunoscute, stimulate in acupunctura cu acul se indreapta lumina. In cazul anumitor boli, bolnavul este masat cu niste saculete care contin sare de culoare galbena. Inainte de tratament sarea este incalzita la soare sau la lampa. In cazul metodei curcubeu pacientul consuma apa care anterior a fost expusa la soare intr-un recipient colorat, astfel incat apa sa fi tras culoarea recipientului. Inhalarea culorilor este un fel de meditatie, prin care pacientul parca preia culorile mediului, ceea ce duce la imbunatatirea starii sale generale, avand un efect pozitiv asupra psihicului.
Terapeutul determina ce culori lipsesc pacientului, tratamentul fiind efectuat cu aceste culori lipsa. Cromoterapia se extinde si asupra alimentelor. Daca cineva de exemplu duce lipsa de culoarea rosie pentru realizarea echilibrului interior, in opinia terapeutilor trebuie sa consume mai multe alimente rosii: sfecla rosie, varza rosie, vinete, ridichi, coacaze, capsuni, zmeura, rosii, mere, rodii, cirese, ardei rosii.
Chiar daca medicina traditionala are indoieli referitoare la tratarea bolilor cu ajutorul culorilor, nimeni nu pune la indoiala ca toate culorile mediului influenteaza dispozitia. Nu intamplator sunt vopsiti peretii anumitor spitale in verde deschis, asa cum nu este indiferent in ce culoare sunt vopsiti peretii, moblia la locul de munca.
De exemplu peretii camerei mele inainte au fost vopsiti cu verde deschis, dar de 5 ani sunt vopsiti cu un portocaliu de culoarea piersicii, si aici ma simt cel mai bine si linistita. Si nu numai eu simt asta, mi-a mai zis cineva ca la mine in camera se simte foarte bine, in largul sau si ii da o stare de bine. Fara sa stiu de fapt ca aceasta culoare este de vina (intr-un sens bun). Portocaliul este o culoare calda, vie si vibranta. Este culoarea energiei, entuziasmului, ce inspira optimismul, increderea in sine, fericirea, forta, prietenia, atractia si curajul, vitalitatea, echilibrul si caldura. Aceasta culoare incurajeaza comunicarea si conversatia, este o culoare calmanta, inspira bunele maniere si o stare de comoditate. Iar atunci cand ploua nu pot renunta la umbrela mea galbena, care imi transmite caldura si lumina. Deci terapia culorilor chiar functioneaza, fara sa ne dam seama ne influenteaza intr-un fel sau altul.

Comentarii