Baile pentru brate si picioare, calcatul in apa, roua, zapada si efectul lor

Baile pentru brate si picioare, calcatul in apa, roua si zapada sunt metode hidroterapeutice. La fel ca in cazul majoritatii hidroterapiilor si aceste proceduri au fost dezvoltate de Sebastian Kneipp (leacurile lui din plante, gasiti si in revista Asul Verde).
Efectul baii pentru brate
Temperatura apei utilizate la baia rece pentru brate este de 15°C, durata procedurii fiind de 10-30 secunde. Poate fi realizata intr-o cada speciala Kneipp sau chiar intr-o chiuveta obisnuita. Bratele se vor introduce in apa, pana la inaltimea antebratului, cu cotul flexat. Pe cat posibil ne vom pozitiona deasupra chiuvetei de la o inaltime de la care nu trebuie sa ne aplecam prea mult. Baia pentru brate cu apa rece stimuleaza circulatia locala, metabolismul, avand efect si asupra organelor toracice. Reduce ritmul cardiac accelerat, scade pulsul prea inalt.
Baia are un efect benefic si asupra tulburarilor circulatorii functionale, bratelor obosite si de improspatare. Persoanele predispuse la angiospasme sau angina pectorala mai bine sa evite aceasta metoda de tratament.
Cald sau rece?
Pentru a raspunde la intrebare trebuie avute in vedere urmatoarele reguli de baza ale aplicarii:
- in caz de inflamatii cronice, apa trebuie sa fie calda sau fierbinte, in caz de procese inflamatorii acute apa va avea efect de racire
- temperatura apei se va reduce treptat, respectiv zona inflamata poate fi racita cu gheata.
Baile calde in cada se efectueaza in apa de 35-38°C, timp de 5-20 de minute. Sunt recomandate la tratarea proceselor inflamatorii locale, plagilor care se vindeca greu, modificarilor cronice, reumatice ale incheieturilor, la vindecarea leziunilor, reducerea angiospasmelor. La baile calde in cada se pot utiliza adaosuri din plante medicinale si saruri de baie.
Efectul baii pentru picioare
Baia rece pentru picioare se efectueaza in apa de 15 °C la fel ca si baia pentru maini. Durata baii depinde de scopul acesteia, de la 15 secunde pana la 3 minute. Apa rece stimuleaza metabolismul pielii si musculaturii piciorului, iar gratie efectului exercitat prin intermediul cailor nervoase, stimuleaza si circulatia. Baile reci la picioare reduc tulburarile circulatorii functionale, amelioreaza problemele cauzate de varice, tonifiaza si revigoreaza in general. Dupa baie, picioarele se vor pastra intotdeauna la caldura. Pentru baile la picioare cu apa calda se utilizeaza apa de 32-37 °C, pentru baile fierbinti se utilizeaza apa fierbinte de 38-45°C. De regula la baile cu apa calda se pot utiliza si adaosuri, de exemplu saruri, cenusa, flori de paie, coada-calului sau alte plante medicinale asemanatoare. Baia va dura 10-20 de minute si se va finaliza cu apa rece. Baia calda la picioare are un efect benefic de exemplu in caz de inflamatii renale si cistita, asupra picioarelor racite ca urmare a problemelor circulatorii, respectiv asupra inflamatiilor din zona gatului.
Efectul calcatului in apa, roua si zapada
O forma speciala a baii la picioare cu apa rece este calcatul in apa. Acesta poate fi realizat in ape curgatoare, rauri, bazine speciale sau chiar in cada. Apa trebuie sa ajunga pana sub genunchi, iar la fiecare pas, piciorul se va ridica la nivelul apei. Mersul pe iarba cu roua sau zapada, este o metoda simpla si eficienta pentru tonifierea si  intarirea organismului. Pentru ca mersul pe iarba sa fie intr-adevar eficient, trebuie efectuat cu regularitate, cateva minute sau un sfert de ora. Dupa mers, picioarele se vor incalta cu sosete uscate si pantofi, insa picioarele nu vor fi sterse. Continuati plimbarea sau alergati putin pana ce picioarele se vor reincalzi. Aceasta metoda este deosebit de eficienta daca sunteti predispusi la raceli, dureri de gat frecvente si cefalee.
Mult mai eficient este umblatul descult, iarna, pe zapada proaspata. Este important ca mersul pe zapada sa fie facut cu picioarele incalzite, calde. Mersul nu trebuie sa dureze mai mult de 2-4 minute si in tot acest timp nu trebuie sa va opriti deloc, astfel fiind obligati sa va ridicati tot timpul picioarele. La terminarea mersului pe zapada, picioarele bineinteles vor fi incalzite. Persoanele cu tulburari circulatorii, predispuse la carcei sau la cistite nu trebuie sa aplice aceasta metoda de tratament.
Majoritatea persoanelor pot aplica fara probleme aceste metode de tratament, deoarece nu sunt periculoase, insa datorita sensibilitatii fiecaruia pot aparea probleme, fiind mai bine ca inainte de aplicare sa consultati medicul de familie daca va recomanda sau nu terapia respectiva.

Comentarii