Intoxicatiile prin caile respiratorii - masuri in caz de intoxicatie

Auzind despre intoxicatiile produse prin intermediul cailor respiratorii, ne gandim in principal la cele cauzate de monoxidul si dioxidul de carbon. In realitate sunt frecvente si intoxicatiile cauzate de gazele lacrimogene si de iperita. Aceste gaze, printre care acidul azotic sau fosgen, isi produc efectul direct in caile respiratorii si alveovele pulmonare. Asemenea gaze rezulta in urma arderii plasticului. In cazul intoxicatiilor produse prin intermediul cailor respiratorii, este foarte important ca victima si salvatorul sa paraseasca cat mai repede zona periculoasa. Daca incaperea este bine aerisita, gazele se vor elimina mai repede. Daca in zona periculoasa este vizibilitate, nu exista fum, persoana care acorda primul ajutor trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
- usile si geamurile trebuie deschise imediat pentru ca aerul sa circule
- in caz de mult fum, se va circula doar tarandu-se pe podea
- nu trebuie atins nici un intrerupator electric, deoarece poate cauza explozie
- in fata nasului si gurii se va aseza o batista umeda, aceasta va filtra substantele in suspensie, chiar daca nu confera protectie la inhalarea gazului otravitor.
Masuri in caz de intoxicatie cauzate de gaze lacrimogene sau de iperita
Gazele lacrimogene sunt periculoase deoarece dureaza o anumita perioada de timp pana se manifesta simptomele intoxicatiei. Uneori poate dura si o zi pana la prezentarea simptomelor.
Daca victima este in siguranta se vor lua urmatoarele masuri:
- daca victima este inconstienta, aceasta va fi culcata in pozitie stabila pe o parte, daca este constienta, este suficient sa fie culcata pe o parte in mod obisnuit
- respiratia si pulsul se vor verifica continuu
- in vederea usurarii respiratiei, hainele stramte se vor largi, se vor desface
- victima trebuie linistita verbal si incalzita, ferita de hipotermie cu ajutorul unor paturi, haine, obiecte care incalzesc
- dupa asigurarea primului ajutor, se va apela la ambulanta.
Masuri in caz de intoxicatie cu monoxid de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor. Poate cauza intoxicatii in caz de ardere, de asemenea in garaje unde se acumuleaza gaz de esapament. Se poate intampla ca gazul de esapament sa fie introdus in interiorul vehicului in vederea comiterii suicidului. Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon sunt:
- cefalee, ameteli, eventual varsaturi
- agitatie, stare de rau, oboseala
- inconstienta, uneori insotita de convulsii
- absenta coloritului albastrui al fetei, care indica lipsa de aer sau strop respirator.
Dupa ce victima este in siguranta, sunt valabile regulile anterioare. Alte simptome trebuie atenuate prin aplicarea regulilor specifice lor.
Masuri in caz de intoxicatie cu dioxid de carbon
Dioxidul de carbon este produsul metabolismului uman, animal si al plantelor. Este mai greu decat aerul, iar in anumite locuri de exemplu in pivnite de fermentare sau silozuri se acumuleaza in cantitati mai mari. Datorita greutatii sale in partea inferioara a incaperilor inchise indeparteaza oxigenul, cauzand chiar asfixieri. Simptomele intoxicatiei cu dioxid de carbon sunt:
- ameteala, cefalee
- coloritul albastrui al fetei
- agitatie, convulsii
- ocazional stop circulator si respirator.

Comentarii