Crema universala cu ulei de migdale, apa de trandafir si ceara preparata acasa

Aceste retete se axeaza pe produsul natural ceara de albine, care la fel ca mierea sau asa-numitul gelee royale provine din "farmacia" crescatorului de albine. Efectul cicatrizant, protector si hranitor al cerii de albine este arhicunoscut. Pe vremuri era folosita de femeile de la tara pentru a-si ingriji si proteja mainile de munca grea la camp. In plus, era apreciata pentru puritatea si parfumul ei, fiind de altfel un produs scump. Astazi se poate procura din comert, mai ales in magazinele cu profil apicol, si se gasesc chiar si placute de ceara pentru cei care doresc sa-si faca acasa lumanari din ceara de albine. Iar cei care au stupi si-o pot extrage ei insisi cu conditia sa sacrifice o parte din miere, deoarece albinele consuma 5 kg de miere ca sa produca 500 g ceara.
Pentru a obtine ceara, apicultorul scoate mierea din fagure, clateste fagurele, il aseaza intr-o cratita si adauga 2 cani de apa pentru ca ceara sa  nu ia foc in procesul care urmeaza. Cratita se incalzeste incet pana fagurele se topeste, apoi se lasa ceara sa fiarba o ora. Ceara fierbinte se trece printr-un tifon intr-un vas cu apa rece pentru a elimina toate impuritatile. Ea poate fi de la galbena pana la maro. In reteta pentru crema universala, pe langa ceara se foloseste si apa de trandafiri, care este un tonic exceptional. Pentru a fi folosita in creme ceara este decolorata. Aceasta crema protejeaza pielea sensibila, deoarece nu contine alcool, iar pielea va fi mai catifelata in scurt timp.
1. Crema de migdale cu apa de trandafiri
Intr-un vas mic se pun 50 de g ceara de albine si se toarna peste ea ai 120 g ulei de migdale. Se incalzeste la foc mic la bain-marie, amestecand continuu, pana ce s-a topit ceara dupa care se scoate vasul din apa. Apoi se dizolva jumatate de lingurita de borax in 50 ml apa de trandafiri. Solutia se inglobeaza incet, amestecand continuu in ceara lichida. Se continua amestecarea pana ce lichidul se raceste si devine cremos. Se pastreaza intr-un recipient din sticla cu capac.
2. Crema de migdale cu ulei de levantica si apa de trandafir
Aceasta crema universala cu ingrediente cunoscute de veacuri, o poate folosi intreaga familie, si poate fi folosita drept crema de zi sau de noapte.
Se pune apa la fiert intr-o oala si se topeste 3 g de ceara la bain-marie, apoi se adauga 5 g unt de cacao si 15 g lanolina anhidra (se gaseste la farmacie). Cand substantele au devenit lichide, se amesteca 30 ml de ulei de migdale si se incalzeste totul la 60°C. Se ia amestecul de pe foc si se adauga 40 ml apa de trandafiri. Se amesteca pana la racire cu mixerul iar cat pasta e calduta se picura si 3 picaturi de ulei de levantica, si se continua mixarea pana la racirea completa. Crema se aplica intr-un strat extrem de subtire si dupa putin timp de actionare se indeparteaza su un servetel resturile.

Comentarii