Cum se curăță argintul - întreținerea și curățarea argintului când s-a înnegrit

Spălați vesela și tacâmurile de argint imediat după întrebuințare cu apă fierbinte și detergent, folosind o cârpă moale, apoi clătiți-le tot cu apă fierbinte și punețu-le la uscat. Opstrați articolele într-o cutie de tacâmuri căptușită. Dacă aveți un serviciu de masă complet, folosiți piesele prin rotație, pentru ca luciul acestora să se atenueze uniform. Pentru ca obiectele orgnamentale din argint să rămână strălucitoare, ștergeți-le de praf sau spălați-le la intervale regulate.

Lustruiți din când în când suprafețele din argint pentru a le păstra luciul puternic. Mai întâi spălați obiectul în apă fierbinte cu detergent, apoi aplicați o soluție de lustruit argint, din comerț. Folosiți o cârpă moale fără asperități sau piele de căprioară și frecați cu mișcări longitudinale și egale până când argintul este curat și strălucitor, apoi spălați-l din nou pentru a înlătura orice urmă de soluție de lustruit. Nu frecați cu prea multă forță, fiindcă astfel particule minuscule de argint se vor desprinde. Curățați obiectele împodobite cu reliefuri bogate de spumă, care mai apoi se spală. În cazul obiectelor mai mici, folosiți un lichid de curățare special pentru argint, aplicat cu un tampon de vată.


Cum să curățăm argintul înnegrit.
O ușoară înnegrire se poate înlătura cel mai eficient prin lustruire, în felul descris mai sus, însă una pronunțată va fi tratată prin cufundare într-un lichid de curățare pentru argint sau prin metodă electrolitică.
Atunci când folosiți lichide din comerț pentru a obține un luciu puternic, trebuie să luați măsuri că nici o picătură să nu ajungă în contact cu alte materiale, de pildă cu lamele din oțel inoxidabil ale cuțitelor sau cu vreo componentă care nu este de argint a aceluiași obiect.

Pentru curățarea prin metoda electrolitică, căptușiți un vas de porțelan cu folie de aluminiu, așezați în el obiecte și turnați deasupra o soluție alcalină din 2 litri de apă fierbinte și o ceașcă de sodă de rude. La fel ca în cazul folosirii lichidelor, nu trebuie să așezați în baia electrolitică părți din obiecte care nu sunt de argint sau cuțite care au mânere lipite cu ciment.
De îndată ce negreala a dispărut de pe obiecte, scoateți-le și spălați-le sub un jet de apă călduță. Pentru a căpăta un luciu și mai puternic, le puteți lustrui, după curățare, cu o bucată de piele.

Comentarii