Repararea posetelor - cum sa curatam si sa reparam, cum inlocuim baretele

Avem nevoie de cateva instrumente si materiale de marochinarie: o unealta folosita de cizmari si de cojocari, formata dintr-un ac lung si gros de otel, drept sau curb, fixat intr-un maner, cu care se gaureste pielea, un cutit, adeziv cu rasini, ace (inclusiv unul curbat) si ata cerata, precum si cleste cu cioc lung, un dorn, un ciocan si eventual nituri. E posibil sa aveti nevoie de vopsele speciale pentru piele, care se pot gasi la magazinele de reparat pantofi.

Curatarea
Spalati o geanta de piele cu sapun iar dupa ce s-a uscat, frecati cu un agent de inmuiere a pielii. O geanta din piele sintetica poate fi curatata cu o carpa moale si apa cu putin sapun sau cu o solutie diluata de detergent, clatiti si apoi lasati la uscat. Tratati petele de pe pielea intoarsa cu o solutie de indepartat petele speciala pentru piele intoarsa sau cu un solvent pentru grasimi. Cand s-a uscat tineti geanta deasupra aburului de la un ceainic pentru a ridica puful. Daca unele zone au devenit netede, frecati cu un glaspapir fin si tratati cu o solutie de curatat pielea intoarsa si terminati prin a freca geanta cu o perie de cupru.
Cum sa reparati taieturile si rupturile
Gasiti o bucata de material asemanator cu cel al gentii care nu va mai trebuie si taiati o bucata suficient de mare pentru a acoperi zona taiata sau rupta, suprapunandu-se peste margini. Aplicati un strat subtire de adeziv cu rasini pe partea interioara a zonei afectate. In acelasi mod, aplicati un strat fin pe bucata de material. Lasati ambele suprafete sa se usuce. Aduceti cu grija marginile zonei afectate in pozitia lor corecta, aplicati apoi o peticul pe interior, presandu-l puternic pe locul respectiv si se va lipi imediat. Acum puneti geanta jos si presati bine din exterior marginile zonei stricate pe bucata aplicata. Daca efectuati acest lucru cu grija, stricaciunea ar trebui sa fie aproape invizibila.
Cum sa refaceti o cusatura
Scoateti ata deteriorata sau rupta cu un ac tare sau cu varful unei foarfeci. Alegeti un ac potrivit pentru a trece prin impunsaturile existente si puneti in acest ac ata cerata, inodand capatul. Faceti nodul pe intoriorul gentii, apoi imitati cusatura existenta. Cu o singura cusatura, mergeti incontinuu cu 2 impunsaturi inainte si una inapoi. Inainte sa taiati ata, prelungiti noile cusaturi cu cateva impunsaturi mai departe de zona descusuta (folositi acul lung si gros de otel folosit de cizmari pentru a face noi gauri).
Cum sa inlocuiti o bareta rupta
Mergeti cu geanta la un atelier de marochinarie sau de reparat pantofi si incercati sa obtineti o bareta care se potriveste sau asemanatoare. Daca aceasta este deja nituita, folositi un cutit special pentru a taia bareta stricata a gentii, apoi folositi un cleste cu cioc lung sau cu cioc plat pentru a desface inelele in forma de D suficient pentru a le indeparta. Introduceti inelele in forma de D prin fiecare capat al baretei, acum puneti la loc inelele la geanta si strangeti-le usor cu clestele pentru a le inchide din nou. Daca nu puteti achizitiona o bareta, cumparati o fasie din piele de vitel de cel putin 2 ori mai lata decat cea care trebuie inlocuita si cam de 75 mm lungime. Intoarceti cele 2 margini la spate astfel incat sa se intalneasca si lipiti-le cu adeziv cu rasini. Cumparati o vopsea de piele asemanatoare cu cea pe care o are poseta si vopsiti noua bareta. Cumparati 2 nituri de la un magazin. Acestea sunt formate din 2 piese care pot fi presate una in cealalta pentru a tine noua bareta, cate un nit la fiecare capat. Aranjati capetele baretei, apoi intoarceti fiecare capat cam 32 mm. Folositi un cui si un ciocan pentru a face o gaura prin ambele straturi ale baretei. Acum treceti un capat al baretei printr-unul din inelele in forma de D al posetei si presati un nit prin gauri. Potriviti capul nitului in varful partii ascutite, tinand nitul pe o suprafata dura, si bateti-i capul cu ciocanul. Repetati procedeul si cu celalalt capat. In cazul in care capetele libere ale baretei au alta culoare decat bareta, folositi un strop de vopsea pentru a le da culoarea potrivita.
Capse slabite
 In cazul in care inchizatoarea unei posete cu capsa s-a slabit, este de obicei posibil sa o strangeti folosind o pereche de clesti cu cioc lung, pentru a ajusta una sau ambele parti ale inchizatorii. Problema se poate datora si balamalei slabite. Strangeti fiecare balama punand pivotul inchizatorii pe o suprafata dura si batand usor celalalt capat al pivotului cu un ciocan pana ce balamaua se strange.
Cum sa schimbati culoarea 
Pentru a schimba culoarea unei posete sau pentru a o inchide se pot vopsi vopselele pentru piele, dar trebuie sa aveti grija, deoarece unele pot pata imbracamintea. Pentru pielea sintetica si inlocuitorii de piele exista vopsele speciale, intr-o gama redusa de culori, care vor recolora permanent materialul

Comentarii