Acupresura si beneficiile pentru sanatate - cum procedati?

Stiati ca va puteti domoli o durere cumplita de dinti, piscand pielea cu degetul mare si cel aratator? Sau ca puteti adormi mai repede, apasand cu degetul aratator in mijlocul fruntii, intre sprancene? Tehnicile acestea sunt practicate de peste 5000 de ani, gesturi simple de mare efect, pe care le puteti folosi si voi la nevoie. Pentru a practica acupresura nu aveti nevoie de nici un obiect, e suficient sa exercitati o presiune cu varful degetului asupra unor puncte specifice ale corpului. Cand apasati pe ele, deblocati sau reechilibrati energia care traverseaza canalele corpului.
Nu se stie exact cum functioneaza acupresura, dar studii recente afirma ca aceste canale exista cu adevarat si ca presiunea degetelor provoaca secretia de catre corp a unor substante antidurere naturale, numite endorfine. Inainte de a pune in aplicare metoda, trebuie sa stiti ca presiunea cu care apasati trebuie sa fie destul de mare pentru a provoca o durere moderata, dar nu trebuie sa apara o durere vie. Iata cateva intrebuintari:
1. Usurarea durerilor de spate
Cand suferi de dureri de spate, ai reflexul de a lua medicamente calmante. Dar luate in doze repetate, pot avea efecte secundare periculoase. Incercati acupresura: apasati pe pliurile de piele formate in dosul fiecarui genunchi stand culcati pe spate, cu genunchii indoiti si talpile lipite de sol. Apoi ridicati picioarele in sus si balansati-le usor inainte si inapoi timp de 2 minute.
2. Daca petreceti mult timp scriind, lucrand la o casa de marcat sau cantand la pian, exista multe probabilitati sa suferiti de dureri si intepaturi in palme, brate si coate. Iata cum procedati pentru fiecare:
- dureri in coate: indoiti bratul, astfel ca palma sa fie cu fata intoarsa spre piept, apoi apasati cu cealalta mana pe cot, timp de 2 minute.
- dureri in maini: apasati pe pliul de piele care leaga degetul mare de aratator.
- dureri la incheieturile mainilor: apasati pe mijlocul pliului care se formeaza in dosul palmei.
3. Contra durerilor de cap
Cand se instaleaza o durere de cap, avem instinctiv, tendinta de a freca conturul ochilor. Acolo se afla punctul de acupresura capabil sa blocheze tensiunea flata la originea durerii de cap. Pentru a obtine o usurare maxima, apasati pe punctul aflat la 1 cm deasupra sprancenelor, in dreptul pupilei. Apoi executati o presiune pe pometi, pe linia pupilelor. Apasati in sus, pe creasta de os situata in varful pometilor.
4. Contra racelii
Acupresura actioneaza pe doua fronturi: stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la eliminarea congestiei. apasati in spatele fiecarui umar (pe rand), pe zonele moi ale spatelui. Punctul vizat se situeaza intre coloana vertebrala si extremitatea omoplatului. Astfel se stimuleaza rezistenta naturala la infectie.
Pentru a usura congestia nazala, apasati pe coltul interior al ochilor (in locul unde se termina nasul), si apoi in locul unde narile se intalnesc cu buza superioara. Aceasta tehnica ajuta si la potolirea mancarimilor si a arsurilor oculare.

Comentarii