Curiozitati despre sanatate - stiati ca...?

Stiati ca?
1. Tensiunea nu trebuie coborata prea brusc
Tensiunea trebuie coborata de medic treptat, timp de 4-6 saptamani. Daca se incearca coborarea ei rapida, in doar cateva zile, dozajul medicamentelor este adesea prea mare si poate da nastere la efecte secundare nedorite, ca de exemplu ameteli puternice la ridicarea in picioare si culcatul pe spate in pat.
2. In caz de stres evitati sarea
Cand suntem incordati, tensiunea creste. Stresul permanent face sa-i creasca valorile intruna. Medicii ne sfatuiesc ca in asemenea imprejurari sa mancam cat mai putin sare.
3. Testul de urina dezvaluie ulcerul
Testele de urina pot detecta si prezenta ulcerului duodenal. Pentru asta, e nevoie ca pacientul sa bea pe stomacul gol apa cu zahar. Daca in orele urmatoare, urina are un continut mare de zahar, este un semn clar de prezenta a ulcerului. Un control de specialitate va arata apoi daca e nevoie de tratament.
4. Floricelele in exces ingrasa
Mancatul la cinematograf de pungi intregi de popcorn este o metoda de ingrasare de prim rang. O portie mijlocie de floricele contine aceiasi cantitate de grasime ca un mic dejun compus din oua si slanina. De vina este uleiul de cocos cu care se prepara popcornul. Contine aproape doar grasimi saturate si este foarte nesanatos. Daca va place mult, atunci preferati sa il preparati acasa cu ingrediente simple.
5. Intoxicatii cu ulei de aromaterapie
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra pericolului de a ne intoxica cu uleiul puternic mirositor care este pus sa arda in lampile orientale. Mai ales vara, numarul intoxicatiilor creste constant. In anul 2012 s-au semnalat chiar si cateva decese printre copii.
6. Nu inspirati fixativul pentru par
Medicii avertizeaza pe femeile care folosesc des fixativ pentru par ca pericliteaza sanatatea plamanilor, spray-urile continand substante lipicioase care patrund adanc in plamani impreuna cu jetul de fixativ, unde pot provoca infectii. Recomandabil ar fi ca in timpul folosirii spray-ului, respiratia trebuie tinuta si incaperea parasita imediat. Dupa 10 minute, aerul e din nou respirabil.
7. Fetitele alaptate fac mult mai rar cancer de san la maturitate
Femeile care isi alapteaza copiii le fac un bine pentru toata viata. Pruncii alaptati prezinta la maturitate un risc scazut de a face cancer.
8. Fiecare a treia femeie are lipsa de fier
Circa 30-40% dintre femei sufera in timpul perioadelor menstruale de lipsa de fier. In cazul fetelor aflate la pubertate, necesitatea de fier este si mai mare. Motiv pentru care se recomanda femeilor sa ia zilnic 15 miligrame de fier. Femeile insarcinate necesita o cantitate dubla, iar mamele care alapteaza au nevoie de 20 de miligrame. Ce-i drept, o parte din fierul necesar se preia din alimente (mai ales din peste si carne), dar in cazurile semnalate mai sus sunt necesare si suplimente cu fier.
9. Tampoanele si vezica urinara
Femeile care utilizeaza tampoane in perioadele menstruale fac de doua ori mai multe infectii urinare decat cele care nu le folosesc. Motivul: tampoanele usuca aceasta zona, mai ales in ultimile zile ale menstrelor. Astfel microbii se inmultesc mai usor si pot sa patrunda in vezica urinara.

Comentarii