Salvia mentine frumusetea, prospetimea trupului si a mintii, buna dispozitie...

Grecii foloseau salvia in principal pentru proprietatile ei medicinale, in vreme ce Impreiul roman o considera planta sfanta, dedicandu-i adevarate ceremonii si crezand ca aceasta ajuta femeile sa ramana insarcinate. Salvia este o planta parfumata, din familia mentei, foarte raspandita in Europa, america si Africa de Nord. Are efecte benefice asupra sanatatii, folosindu-i-se atat florile cat si frunzele. Este bine ca frunzele uscate de salvie sa se pastreze in vase de sticla, inchise ermetic, ferite de soare, pastrandu-si astfel proprietatile timp de cateva luni. Acestea contin, intre altele, camfor, substante estrogene, vitaminele A, B1 si C, calciu, magneziu si cupru. Se spune ca frunzele de salvie ajuta la albirea dintilor, prevenind totodata infectarea intepaturilor de insecte daca se freaca cu ele locul afectat.
Totodata salvia este folosita pentru combaterea febrei (infuzii cu salvie sau frectii locale), iar sub forma de tinctura combate transpiratia in exces, fiind astfel recomandata si in tulburarile de menopauza.
In gastronomie apare in special in retetele zonelor mediteraneene, in preparatele din carne de pui, de vitel si de miel, platourile cu peste sau in condimentarea otetului folosit pentru prepararea salatelor. Este utilizata foarte des la marinarea carnurilor. De cele mai multe ori, gustul puternic al salviei estompeaza aroma altor condimente.
Proprietatile antiimbatranire fac din salvie o planta utila oricarei femei care doreste sa aiba tenul luminos si plin de elasticitate. Pentru a va bucura de un decolteu neted si un ten ferm, preparati o emulsie dintr-o lingurita cu ulei de salvie si un pahar de apa plata. Bateti ingredientele cu furculita. Stergeti fata si gatul, dimineata si seara dupa demachiere, cu un tampon imbibat in emulsia preparata. Lasati sa actioneze 15-20 de minute, apoi stergeti excesul de grasime cu un tampon de vata, fara a va spala pe obraz (daca aveti tenul normal) sau clatiti-va cu apa calduta (daca aveti tenul gras).
Pentru un corp catifelat si tonifiat, adaugati in apa de baie cateva frunze de planta si 3 picaturi de ulei de salvie, lasati sa curga peste ele apa fierbinte, apoi rece (invioreaza organismul si indeparteaza celulele moarte).
Daca suferiti de balonare si aveti indigestie, luati inainte de masa un sfert de lingurita cu pulbere de salvie, pentru a stimula digestia si pentru a echilibra apetitul.
Daca aveti bronsita, astm sau sinuzita, luati jumatate de lingurita cu pulbere de salvie de patru ori pe zi, timp de o luna si astfel se reduce secretiile si are efect antiinfectios.
Daca faceti o pernuta cu frunze de salvie si o asezati langa perna pe care dormiti, va veti trezi mai optimisti si cu mai multa putere si creativitate pentru o noua zi de munca, si va veti trezi cu dorinta de a adulmeca farmecul fiecarei zile.
O simpla cana cu ceai de salvie scapa mintea de oboseala, o linisteste si o lumineaza. Ii aduce la viata pe depresivi, si ii linisteste pe anxiosi si pe cei care sufera de nevroza.

Comentarii