Sapun cu ceai de plante preparat acasa pentru o piele sanatoasa si frumoasa

Vechea poveste ca sapunul nu trebuie facut cadou nu mai e valabila. Cu acest mic dar, impachetat intr-o hartie colorata, veti face tuturor o bucurie. Sapunul era cunoscut de catre vechii sumerieni si se folosea pentru spalarea textilelor sau ca alifie tamaduitoare. Doctorul roman Galen a descoperit apoi ca sapunul nu are doar efecte terapeutice, ci si de curatare. Chiar si "barbarii" germanici isi faceau sapun din seu, cenusa si sucuri de plante, pe care il foloseau pentru a-si colora parul in rosu inainte de lupta. Astazi, sapunul poate fi cumparat in nenumarate sortimente. El poate fi de asemenea preparat cu usurinta, dupa cum va arata si reteta urmatoare.
In legatura cu folosirea sapunului este bine sa stiti ca pielea este protejata in general de un strat subtire de grasime si apa, care are un pH de 5,5. Spalandu-ne, distrugem mai mult sau mai putin acest invelis protector, in functie de temperatura apei, durata si tipul de sapun, asa incat pielea ramane pentru o vreme expusa bacteriilor. Stratul protector se reface abia dupa cateva ore. De aceea este cu atat mai important sa folosim sapunuri adecvate. Pentru pielea uscata se recomanda sapun bazic, pentru cea grasa un sapun usor acid. Sapunul de casa este cel mai inofensiv. In reteta de alaturi substanta de baza este sapunul de casa. Acesta poate fi cumparat sau preparat dupa urmatoarea reteta: se toarna 50 ml de apa intr-un vas de sticla si se adauga amestecand continuu 1 lingura de cristale de soda caustica. Apoi se topesc 100 g de untura de porc intr-un vas si se inglobeaza incet lichidul de soda. Se continua amestecarea 30 de minute pana ce se formeaza o pasta groasa. Acum sapunul de casa poate fi adaugat la urmatoarea reteta:
  • Se iau 150 g sapun de rufe proaspat sau se da pe razatoare sapunul uscat.
  • Se prepara un ceai dupa dorinta (din musetel, menta, tei, verbina, ceai verde, lavanda...). Se incalzeste ceaiul cu 40 ml zeama de lamaie si se lasa la racit.
  • Se adauga 1 lingurita si jumatate de rozmarin proaspat tocat, 1 lingura fulgi de ovaz si 6 picaturi de ulei eteric dupa preferinte. Apoi se toarna in forme.

Comentarii