Terapia comportamentala si bazele ei - cat este de eficienta si cand poate fi aplicata?

Terapia comportamentala porneste de la principiul de baza confrm caruia tulburarile de comportamentale, de conduita si afectiunile sufletesti sunt consecintele unor procese gresite. diferitele moduri comportamentale se fixeaza sau se inhiba din copilarie dupa cum rezultatul a fost rasplatit sau pedepsit, perceput ca un succes sau ca un esec. In cursul repetarii actiunilor si consecintelor se fixeaza cate un tipar comportamental. Daca de exemplu cineva in copilarie ajunge la concluzia ca prin agresivitate isi atinge un scop, acela va fi agresiv si ca adult. Parintii trebuie sa aiba grija ca rasplata sau pedeapsa sa fie aplicata imediat dupa comportamentul corect sau incorect. Daca nu se procedeaza in acest fel, copilul va fixa comportamentul gresit, deoarece nu ii va fi clar ce este permis si ce nu.
Astfel in baza terapiei comportamentale simptomul neurotic este rezultatul unei conditionari gresite, fiind posibila vindecarea printr-o deconditionare corespunzatoare, deprinderea unui nou comportament.
Terapia comportamentala este aplicata cu succes si in caz de probleme de cuplu sau de familie. Ajuta la imbunatatirea relatiilor dintre parteneri, membrii familiei. Este adevarat ca inlatura simptomele si nu adevaratele cauze, de aceea terapia nu rezolva tot, insa este o baza pentru alte proceduri.
Bazele terapiei comportamentale
Terapia comportamentala se bazeaza pe teoria psihologului american J. B. Watson care a formulat teoria behaviorismului (behavior=comportament). Behaviorismul considera ca obiectul interpretarii stiintifice il reprezinta exclusiv comportamentul observabil, din acest motiv cineva l-a denumit o stiinta a sufletului fara suflet. Teoria, care la inceput se baza pe reflexologia si experimentele cu animale ale fiziologilor rusi (printre care si Pavlov), de-a lungul timpului s-a desprins in diferite curente: scoala de conditionare clasica, operativa, cognitiva. Terapia comportamentala a inceput cu activitatea discipolilor lui Watson care au tratat prin conditionare copii care manifestau fobii fata de animale.
Realizarea terapiei
Scopul terapeutilor comportamentali este determinarea unor moduri comportamentale noi, respectiv eliminarea celor vechi, gresite. Acestia sunt de parere ca insusirea si predarea comportamentului este posibila. Uneori metodele par drastice, insa dau rezultate, chiar in timp scurt.
Conditionarea operativa - una dintre metodele importante este cea a conditionarii operative. Este aplicata in cursul educarii de parinti si pedagogi. Metoda recompenseaza comportamentul corect prin confirmare directa, adica prin laude sau premiu, cel incorect fiind pedepsit.
Imitarea poate completa metoda anterioara. Pacientului ii este prezentat personal sau pe film, comportamentul pe care il va insusi.
Practicile negative - aceasta metoda repeta comportamentul incorect pana la producerea unei probleme. De exemplu un fumator va fuma, un alcoolic va consuma alcool pana nu i se va face rau. Pacientul, ca urmare a constrangerii fizice involuntare isi va schimba comportamentul.
Aversiunea - aceasta metoda asociaza comportamentului negativ un stimul negativ, de exemplu un miros neplacut, respingator. De exemplu se incearca dezvatarea de la urinatul in pat prin declansarea unui avertizor la prima picatura.
Desensibilizarea sistematica - autorul metodei si-a propus ca scop, eliminarea pe etape a anxietatilor neurotice. Prima etapa o reprezinta trainingul de relaxare, aici inca nu se vorbeste de obicetul anxietatii. In a doua etapa pacientul stabileste o ierarhie a temerilor, stabileste de ce se teme foarte tare si de ce mai putin. Dupa aceasta pacientul invoca obiectul temerii, de exemplu un paianjen. Acesta va fi repetat pana cand teama mai intai se va intensifica, apoi spontan va dispare. In cursul terapiei pacientul se poate confrunta si personal cu obiectul fobiei sale.
Cat de eficienta este si cand poate fi aplicata terapia comportamentala?
Eficienta acesteia depinde de la un caz la altul. Fiind vorba de inlaturarea simptomelor, modurile incorecte de comportament pot reveni dupa un anumit timp. In acest caz terapia trebuie repetata sau se vor aplica metode noi.
In prezent acet tip de terapie are o aplicare larga. Este o metoda eficienta de tratament in caz de tulburari psihice, fobii, obsesii, depresii, simptome isterice si afectiuni psihosomatice.

Comentarii