Compuneri despre toamna cu expresii frumoase scurte

Paraiele plang plecarea calda a verii, pasarile pleaca iar spre nicaieri, frunzele palide ca ceara de lumanare cad si mor, flori tarzii si ofilite incearca sa aduca veselia de alta data, dar vremea ne spune ca a trecut timpul florilor efemere, toamna isi intra in drepturi. Iata cateva randuri despre toamna cea frumoasa si bogata in fel de fel de roade:


 Toamna
Miroase a toamna, a roade bogate, a mere rosii si galbene. Tabloul viu colorat al naturii ne incanta ochii si sufletul. Nici chiar lacrimile reci si marunte ale cerului, uneori innorat, nu reusesc sa ne intristeze. 
Sub greutatea fructelor, pomii din livada parca imbratiseaza pamantul, asteptand rabdatori venirea celor care sa-i elibereze de dulcea lor povara. In aer se simte mireasma suava a merelor oachese care se joaca de-a v-ati ascunselea printre ramuri. In alta parte a livezii, perele balaie iti fac cu ochiul. Gustul dulce, de podgorie al strugurilor si puful marunt, catifelat al gutuilor blonde se imbina cu parfumul castanilor adus in casa de o adiere usoara de vant.
Ropotul ploii ma rapeste din lumea viselor. Cei doi meri din fata ferestrei plang ingenuncheati, zbatandu-se, gata-gata sa-si rupa crengile. Dar vantul alunga norii si ploaia inceteaza. Cornul de argint al lunii urca pe mantia de stele. E noapte.
Natura toata a adormit, prinsa in mrejele intunericului.
Dimineata, soarele bland al toamnei usuca lacrimile de ploaie de pe obrajii imbujorati ai merelor.

 S-a dus iarasi o toamna...
O frunza mi-a batut in geam incet, sfios, ca si cum s-ar fi temut sa nu deranjeze. Sunetul mainilor ei se impletea cu simfonia stropilor de ploaie care se loveau de sticla aburita.
Uimita, am deschis fereastra si ochii mei au intalnit alti doi ochi mici, tristi, inlacrimati si un glas suav care-mi soptea rugator:
- Trebuie sa ma asculti! Mi s-a intamplat o mare nenorocire!
Intelegand starea in care se afla, am luat-o in palma si apoi am inchis geamul. Am privit-o indelung cateva clipe, apoi am indemnat-o usor:
- Ssspune, sspune...
- Dupa cum stii, a inceput frunza, ploaia a inceput de curand sa-si verse lacrimile reci peste oras. Vantul, tovaras nedespartit, s-a pornit sa cante din naiul scorburilor. Toti copacii s-au cutremurat la auzul cantecului sau, iar creanga pe care eram m-a alungat, lasandu-ma prada toamnei si vantului. Din fericire, am cazut pe marginea ferestrei tale si de aceea te rog, nu ma lasa din nou prada naturii crude!
- Priveste, i-am spus eu ganditoare incercand sa strabat cu privirea ceata diafana ce ineca imprejurimile; octombrie isi arde nestingherit tortele aramii in valuri nesfarsite. Dealurile par pictate in mii de culori, iar campiile sunt acoperite de un val argintiu de bruma. Toamna este un anotimp plin de melancolie care noua oamenilor, ne aduce roade bogate. Oriunde te afli, simti in nari un parfum dulce de mere, pere, gutui si alte fructe pe care Ea ni le da cu generozitate. Chiar daca uneori este scaldata in lacrimi de ploaie, noi tot o iubim. Frunza tacea. Poate regreta ca a apleat la ajutorul meu vazand ca tin parte toamnei. In timp ce medita, eu imi atintii ochii asupra geamului. Frunzele copacilor cadeau intruna si dupa ce pluteau usor cateva clipe, se asterneau vestede, moarte la picioarele toamnei. Ea se aproprie sfioasa de fereastra si, dupa ce privi un timp copacii goi, isi intoarse ochii spre mine si un zambet ii inflori pe chipul palid. Intelesese, in sfarsit, ca locul ei este printre celelalte frunze si ca legile toamnei nu se vor schimba niciodata.

  Zile cenusii
Soarele obosit si lenes il vad mai rar, nici nu mai indrazneste sa ma mai mangaie cu caldura sa. Frunzele se usuca una cate una si asteapta sa cada bruma. Din umezeala cetii se inalta aburi calzi peste padurile triste si inrosite. Racoarea diminetii ma face sa-mi strang haina in jurul gatului. Galagioasele pasarele se invart in cerc si pleaca...
- Hei, unde va duceti?! Luati-ma si pe mine!
Dar nici un raspuns din partea lor, sunt hotarate sa plece. Dealurile sunt impovarate de mirosul tamaios al strugurilor si gustul intens merelor. Pamantul isi arata falos roadele muncii de vara. De prin ulitele satului se inalta razlet cate un fum dintr-un cos; e frig. Ploaia marunta si rece imi bate in geam; in zadarnic, nu-i deschid. Toate semnele sunt impotriva sufletului meu cald. Gata! A fugit vara cea calduroasa si i-a luat locul toamna si zilele cenusii...

  Randunica si frunza
Dupa ce a zburat de colo, colo, cautandu-si hrana, randunica s-a asezat pe o creanga de copac. Privea cu atentie o frunza ce se legana in vant.
- De ce te uiti la mine atat de insistent? o intreba frunza.
- Iarta-ma, te rog, am fost nepoliticoasa. Am observat ca ai inceput sa ingalbenesti.
- Este adevarat, a raspuns frunza. Diminetile sunt reci, timpul este ploios, semn ca toamna se apropie. Dar de ce esti ingrijorata?
- Sunt ingrijorata, deoarece trebuie sa ma pregatesc de plecare. Doar stii ca noi, randunelele, toamna zburam spre tarile calde. Aici nu mai facem fata.
- Nu mai zabovi nici o clipa! Drum bun!
Randunica isi lua zborul.
La anul, poate aceeasi randunica se va aseza pe aceeasi creanga, dar cu siguranta, nu va vorbi cu aceeasi frunza!

 Cu dimineti mohorate...
Cu dimineti mohorate si amurguri violete, toamna a dat buzna peste noi aducand cu ea suiere muribunde. Un val de bruma s-a asternut peste copaci, peste campuri, peste sufletele noastre. Alungate de zilele rele, de vanutri reci si ploi, pasarile au fugit uitandu-si cuiburile. Frunzele, talpi croite de papuci s-au asezat sub copaci in traiectorii bizare. Plang. Un plans inabusit care se-nfrateste cu lacrimile copacilor ingenuncheati sub vantul trist, rece si taios. A venit toamna, dar nu fiti tristi are si ea multe momente de frumusete, sa-i dam o sansa!

 E cea mai frumoasa...
Dintre toate anotimpurile, nici unul nu intrece in frumusete si in bogatie Toamna. Coborand de la munte cu trena-i aurie, Toamna se plimba prin gradini si picteaza in galben tot ce-i iese in cale. Mai arunca din paleta sa de culori si un rosu stralucitor pe merele livezilor, si un violet pe viile incarcate de rod, un verde crud pe rochia verzei.
Pamantul proaspat arat, negru, nu se schimba nici macar in fata ei, a Toamnei. O sfideaza parca. Si Toamna, atunci, se intristeaza si pleaca mai departe cu alai de frunze vestede, moarte si-mi lasa in suflet nostalgie. Si totusi...e cea mai frumoasa!

 In caleasca aurita
Afara-i toamna, iar vantul zvarle-n geamuri grele picuri. A sosit in caleasca aurita, cu haina de culoarea vantului, cea mai darnica fiica a anului.
Ploi reci si marunte cuprind cu freamate lungi codrul si intreaga natura. Norii isi poarta plumbul greu iar pasarile calatoare pleaca in carduri lungi, alungate de vifornita pagana.
Un val de bruma argintie acopera dealurile moarte.
A plecat din cer azurul, iar soarele obosit nu isi mai trimite razele pe pamant.
Florile se ofilesc lent, lasand sa cada usor cate o petala moarta, iar pomii isi dezbraca straiele invelind cu drag pamantul proaspat arat. Dar tomantec de crizantema, simbol al inceputului si sfarsitului de viata, imprastie cate o adiere parfumata.
In amurg, incep sa straluceasca zimtii de gheata ai Luceafarului.


 Amurg de toamna
Se lasa seara.
Soarele abia reuseste sa mai strabata cu o raza perdeaua groasa de nori. Pare ranit, ranit de glontul amurgului si de sageata cu varf otravit a toamnei. O liniste ca de mormant, cuprinde tot orasul, o liniste grea, apasatoare. Vantul se strecoara printre crengi lasand in urma ecoul zborului ciudat. Un zbor ratacit...
Norii intunecati imprastie amaraciune si frica.
Un card de ciori cioclii s-aseaza pe crengile dezbracate, doliu meschin pentru moartea zilei si-a naturii.
Totul e atat de straniu, incat nu-ti dai seama daca este amurg de toamna sau propriu-ti cosmar.


Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. cred că cine a scris această compunere este un om care a studiat din greu când era la şcoală

      Ștergere
  2. a venit toamna cea frumoasa.pasarile pleaca in tarile calde.ofetita frumusica se plimba prin parc stringind frunze colorate.frunzele alcatuiau un covor multicolor.afaa se racea.fetita a plecat fericita acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. este uimitor de pasionat accest poet sau poeta

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pentru aprecieri si ne bucuram ca va plac aceste compuneri! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. frumoase , dar mai ai mici stangacii

    RăspundețiȘtergere
  6. frumos , dar mai ai si cateva expri
    mari incoerente

    RăspundețiȘtergere
  7. ,ie mia placut extreem de mult ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. cele mai frumoase compuneri ☺

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara.felicitari pentru compuneri
    vreau sa iti spun ca imi place in mod deosebit una dintre ele.
    as vrea sa stiu daca tu le-ai compus, pentru a-ti cere acceptul de a copia una dintre povestioare pe blogul meu, mentionandu-te ca sursa.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna seara! Multumesc pentru apreciere! Da, eu am compus aceste compuneri si ai acceptul meu de a copia una dintre compuneri pe blogul tau minunat, plin de pasiune si originalitate. Cu placere, o seara deosebita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara ! Aceasta persoana https://www.facebook.com/simona.simi.1610
    A copiat compunerea Toamna care incepe cu miroase a roade bogate spunand ca e/este a ei .
    Nu vreau sa fiu rea , dar , sincer , nu cred ca este legal ceea ce face si mai ales nu cred ca va place ca cenva sa va fure munca . Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  12. iti multumesc frumos.
    esti talentat(a) :)
    asta pentru ca nu stiu daca esti o badita sau un badita :)
    o toamna minunata iti doresc :*

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Roza Adela Macescu pentru ca mi-ai adus la cunostinta acest fapt! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu mare placere Sakura! In acest caz este vorba despre "o Badita ;))", dar avand in vedere ca nu sunt singura in echipa acestui site, munca poate fi considerata la un intreg "un+o Badita";)). Multumesc, o toamna deosebita iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
  15. superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    RăspundețiȘtergere
  16. nu puteti sa-mi faceti o compunere despre ger
    ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Pentru ultimul anonim: Deocamdata nu avem timp suficient pentru o astfel de cerere, dar poate in viitor ne vom ocupa si de subiectul "iarna". Multumim pentru intelegere si speram ca ti-au placut compunerile noastre de pana acum! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Am vazut acum unele dintre cele mai frumoase compuneri pe care leam vazut! Fata mea s-a ajutat de unele expresii din compuneri si a fost foarte incantata de acest rezultat! Iti multumesc mult d-le\d-mna Badita!

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru ultimul anonim:
    Ne bucuram ca i-au fost de ajutor si va multumim pentru vizita si apreciere! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt niste compuneri incredibile.Asa un vocabular dezvoltat nu am mai intalnit.Chiar mi-au fost de ajutor.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  21. sunt superbe compunerile voastre!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mie mi-au placut foarte mult compunerile

    RăspundețiȘtergere
  23. Mie mi-au placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  24. foarte frumos , mai ales ultima :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi place foarte mult ultima <3

    RăspundețiȘtergere
  26. Sunt luate de pe net nu vedeti

    RăspundețiȘtergere
  27. nicoleta spunea 5 septembrie 13..47 compunere toamna frumosa scurta multumim nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  28. Nicoleta spunea toamna frumoasa cobora frunzele covor plina aurii frunzesuri cantecul cocorii incet u, incet toamna multumesc nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  29. frumoase compuneri,ma ajuta mult

    RăspundețiȘtergere
  30. Foarte frumoase compunerile, si pe cat de frumoase pe atat de furate de alte site-uri. www.badita.com vezi ca si ampress.ro ti-a furat versuri.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ma bucur ca v-au placut compunerile noastre. Nascuta fiind in acest anotimp, este preferatul meu si inspiratia mea. Multumim pentru aprecieri! :*

    RăspundețiȘtergere
  32. foatrte frumos chiar mau ajutat la teme dar iti ridica si o dispozitie e SUPERRRR

    RăspundețiȘtergere
  33. mie mi-a placut prima compunere

    RăspundețiȘtergere
  34. foarte frumoase si folositoare.. ns:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Aceste compuneri m-au ajutat mult la temele le romana.Pe scurt "SUPER COMPUNERI"

    RăspundețiȘtergere
  36. Mi-au placut compunerile!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;{

    RăspundețiȘtergere
  37. foarte bune aceste compuneri

    RăspundețiȘtergere
  38. uauuuuuuuuuuuuuuuuu tare miau placutttttttttttttttttttttttttttttttttt multtttttttt esti tare nota 10

    RăspundețiȘtergere
  39. Mi-a placcut foarte mult aceasta compunere si chiar mi-a ajutat sa imi imbogatesc cunostiintele si sa imi alin sufletul cu aceste expresii bine conturate... in opinia mea as mai vrea sa se mai publichezi asemenea compuneri frumoase si bine lucrate :* :D

    RăspundețiȘtergere
  40. aceasta compunere e foarte frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  41. Cel mai bun site.cele mai bune compuneri mai ales primaa si a doua.

    RăspundețiȘtergere
  42. Cel mai bun site foarte frumoase compuneri

    RăspundețiȘtergere
  43. Dacă ție ți se pare o prostie atunci să faci tu compuneri !!!!Bine ,și atunci mai vorbim !

    RăspundețiȘtergere
  44. Hey! Din pacate nu toata lumea place pe toata lumea, si nici munca nu e respectata si apreciata de toata lumea. Nu putem fi pe placul tuturor...Asta o stim cu totii. Ce mai stim cu totii e ca din ce in ce mai mult rautatea isi face loc in toata lumea. Chiar daca nu ne cunosc, unele persoane ne doresc raul sau ne urasc. Nici asta nu pot sa inteleg. De multe ori ma intreb ce le face pe acele persoane sa fie rautacioase. Alteori incerc sa le gasesc scuze, poate nu au fost fericite in copilarie, poate nu au primit de la viata ce-si doresc. Dar de ce sa-ti doresti ceva "de la viata" si nu de la tine insuti? Nu cred ca este cineva care trece prin viata senin, fara vreo durere sau trauma. Asta ce ar insemna ca toti sa fim rai unii cu altii, sa ne dam in cap? Nu! Daca nu-s bogat/a asta nu inseamna ca-mi doresc ce au altii. Ma bucur ca traiesc, am o singura viata, poate o sa mai fiu si in alte vieti dar nu cu mintea si constiinta de acum, deci cel mai bine e sa profitam de viata prezenta. Sa ne bucuram de iubire, de lumina, de apa, de natura. Am cunoscut saracia, violenta, focul, teroarea, umilinta, depresia si cu toate astea cand am cunoscut iubirea totul s-a transformat in zambet. Pana la urma nimic (nici macar lucrurile materiale), nu e mai presus decat IUBIREA, sub toate formele ei. Cand sufletul paraseste trupul nu pleaca cu lucrurile materiale ci cu iubirea care ne va ajuta sa fim cu iubirea si dincolo de moarte, moartea trupului, sufletul va trai etern (parerea mea). Daca toata lumea ar intelege ca iubirea inseamna fericire, poate nu ar mai exista rautati.
    +Sincer, nu am studiat "din greu" cand eram la scoala, ci am petrecut mai mult timp pentru ce mi-a facut placere si mai putin timp pentru lucrurile "care trebuiau terminate".Trebuie sa facem si ce nu ne place (poate asa trebuie ca sa pastram un echilibru, sa reusim sa incheiem cateva capitole din viata noastra la care participa toata lumea: scoala generala, liceu, facultate...), dar de multe ori, ca sa reusim, trebuie sa punem accent pe ceea ce ne dorim. Sa nu ajungem la sfarsitul vietii sa avem regrete. Am facut multe greseli, greseli percepute la timpul trecut, in prezent nu le vad fiind greseli, ci doar momente care au ajutat la acumulare de experienta si intelepciune. La sfarsitul vietii mele nu o sa am regrete, doar amintiri frumoase sau triste. Si asta e cel mai important! Va doresc zile frumoase si senine, pline de iubire! ;)

    RăspundețiȘtergere
  45. Si ca o adaugare pentru "Sunt luate de pe net nu vedeti"...daca ar fi asa, atunci cum se face ca aceste compuneri au fost publicate luni 23 septembrie 2013 si celelalte variante sunt publicate dupa aceasta data. Oare cum merge timpul asta, 2014 - 2015 e inainte de 2013 sau invers?

    RăspundețiȘtergere
  46. bravooo Badita! prin aceste comentari ne-ai oferit sansa de a cunoaste si o particica din viata ta.... mi-ar fi placut sa ai o descriere despre tine, pari o persoana interesanta cu o viata interesanta

    RăspundețiȘtergere
  47. foarte frumoasa compunerea .pacat ca aceeasi compunere a fost copiata de o fetita si acum este declarata autoarea ei si primeste laude pe pagina de facebook povesti colorate

    RăspundețiȘtergere
  48. Super m-a ajutat mult aceste compuneri!!

    RăspundețiȘtergere
  49. Multumim sunteti de mare ajutor pentru copii felicitari pentru acest site.

    RăspundețiȘtergere
  50. Mrs am luat un 10 pe compunere!!😄😃👍👍👍

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu