Porumbeii albi de nunta - simbolul iubirii, al credintei si pacii

Dintotdeauna, porumbeii albi au fost pretuiti si folositi in imprejurari speciale, drept mesageri ai omului catre cer. Inca din antichitate, porumbelul alb a fost asociat cu casatoria. In credintele vechi, aparitia unui porumbel in ziua nuntii era o dovada de bucurie si de noroc. Mai pragmatici, mirii din zilele noastre isi comanda porumbei nuntasi, ca sa fie siguri ca sansa este de partea lor.
In satele sasesti din Ardeal, porumbeii albi reprezinta o traditie pe cale de disparitie astazi, dar care era nelipsita din ceremonialul cununiei sasesti. Superbele pasari reprezentau punctul culminant al ceremoniei, cand ieseau afara din cosul cu funde oferit in dar mirilor. Se intampla, cateodata, ca insisi mirii sa tina porumbeii in maini, semn sigur ca mariajul lor va fi casa de piatra. Insa traditia nu este intamplatoare.
Porumbeii sunt sotii cei mai fideli din lumea inaripatelor. Perechile raman toata viata impreuna si gasesc, intr-un mod de-a dreptul miraculos, drumul inapoi spre casa, locul in care au iesit din ou. Un loc de care multi oameni s-au ratacit in zilele noastre, hoinarind, obositi, prin lume. Pasarile pastreaza, inca randuielile fundamentale ale vietii, care reprezinta pentru ele un rostȘ migratia ca sa scape de furia iernii si intoarcerea negresita la vechiul cuib. Semn de statornicie si de iubire, pe care porumbeii il respecta. La o pereche de porumbei, masculul e mai mare si mai puternic decat femela. Mici atentii, ca ciugulitul reciproc al penelor, frecatul ciocurilor unul de altul si uguitul pe care il scot, intaresc legatura dintre ei.
Un simt al casei si al familiei, pe care rar il gasesti in natura, chiar si in lumea inaripatelor. Legatura dintre parinti si pui este la porumbei neobisnuit de puternica. Ambii soti se ocupa cu o daruire totala de cresterea puilor. Ii hranesc si ii incalzesc cu randul, plecand si venind cu o punctualitate incredibila. Poate ca in afara de infatisarea lor imaculata, comportamentul lor social e cel care i-a facut pe oameni sa ii aleaga drept simbol al unei iubiri si credinte neatinse.

Comentarii