Tocurile inalte si sanatatea - purtarea tocurilor pe timpul sarcinii

Mersul pe tocuri nu-i pentru oricine, atat din punct de vedere estetic, cat si al sanatatii. Dar ambele situatii pot fi intoarse in favoarea purtatoarei disciplinate de pantofi cu toc. Tocurile inalte nu pot fi cea mai buna alegere pentru sanatatea noastra, dar noi inovatii sunt ceea ce le face mai usor de purtat decat oricand. Insa pretul purtarii tocurilor cat mai inalte il platesc picioarele noastre. Tocurile mai mari de 5 cm propulseaza corpul inainte si simplul mers pe jos se transforma intr-o corvoada ciudata. Iar problemele se agraveaza in timp.
Netratate, problemele pe termen scurt cum ar fi bataturile, unghiile incarnate, basicile pot duce la probleme pe termen lung. Acestea pot duce si la probleme ale genunchilor, soldului, cauzeaza dureri de spate si osteoartrita.
Da, pantofii inalti dau dureri de spate. Dar asta numai daca cedezi, din inertie, schimbarii centrului tau de greutate din cauza tocurilor, cand scoti abdomenul la inaintare si curbezi excesiv zona lombara si a coloanei. Aceasta miscare vine la pachet cu o presiune periculoasa asupra organelor din zona abdominala. Ar trebui sa te apuci de gimnastica sau pilates ca sa-ti intre in reflex autocontrolul permanent al coloanei vertebrale.
De curand s-a descoperit ca pentru artroza genunchiului sunt responsabile tocurile inalte, iar asta in cazul femeilor care nu stiu sa le poarte corect. Adica merg impiedicate, in acea pozitie de semiflexiune a genunchilor ce produce o suprasolicitare a cartilajelor articulare, ducand la macinarea lor in timp. Cand te privesti in toate vitrinele de pe strada, verifica si mersul pe tocuri, ca sa-ti indrepti genunchii (pentru a mentine genunchii in forma, exercitiile de mobilitate sunt cele mai potrivite).
Daca ai pantofi mai inalti de 10 cm lasa-i doar pentru ocazii speciale, deoarece purtarea lor frecventa produce dureri in talpa, deformari ale degetelor de la picioare si creste riscul de entorse.
Orice femeie care a experimentat  acest sentiment teribil de glamour in timp ce poarta o mare pereche de tocuri inalte va atesta ca nu exista nici un substitut pentru aceste frumuseti. Iar beneficiile sunt de asemenea tangibile: ele dau forma muschilor gambei, alungeste aspectul picioarelor care vor parea mai suple si intaresc muschii pelvieni.
Gravida pe tocuri
Este posibil sa porti tocuri pe timpul sarcinii daca urmezi cateva reguli:
- continua sa faci miscare intr-un mod organizat si supravegheat, deoarece centrul de greutate al unei gravide se modifica odata cu cresterea burticii, astfel incat tocurile ii vor curba coloana si mai tare, iar durerile de spate nu vor intarzia sa apara (exercitiile fizice usoare pentru zona lombara, precum si autocontrolul permanent asupra pozitiei acesteia te vor purta pe tocuri cat mai mult in sarcina)
- tot din cauza schimbarii centrului de greutate dar si a cresterii masei corporale esti mai instabila si predispusa la accidente atunci cand porti tocuri, si orice cazatura iti poate pune in pericol sarcina; asa ca daca insisti sa porti tocuri, poarta pe cele groase sau platforme sau cele cu calapod lat.

Comentarii