Factorii care blocheaza vindecarea rinitelor si sinuzitelor

Exista obiceiuri si factori nocivi de mediu care adesea impiedica vindecarea, in cazul rinitelor si sinuzitelor, producand cronicizarea sau recidiva lor. Dintre acesti factori, care este necesar sa fie cat mai repede identificati si eliminati, cei mai importanti sunt:
  • Fumul de tigara - indiferent daca fumam sau nu, "cocktailul"de gudroane, de amoniu, de monoxid de carbon si cadamiu din fumul de tigara este o frana serioasa pentru vindecarea afectiunilor respiratorii. Inhalat, acest fum ajunge la nivelul cailor respiratorii, irita mucoasele, creste inflamatia, favorizeaza cronicizarea infectiilor la nivelul sinusurilor, incetineste refacerea epiteliilor lezate. Din datele existente, fumatul pasiv este chiar mai nociv in sinuzita decat cel activ.
  • Frigul, curentii de aer si variatiile de temperatura - sunt foarte periculoase, deoarece deprima sistemul imunitar pe moment si favorizeaza recidiva infectiei, care ulterior va fi mult mai dificil de tratat.
  • Intreruperea tratamentului medicamentos - mai ales intreruperea administrarii antiinfectioaselor, adica a antibioticelor, a uleiurilor volatile si a plantelor cu efect antiseptic poate duce la dezvoltarea unor microorganisme, bacteriene in primul rand, rezistente la medicamente, foarte greu de combatut ulterior.
  • Protejarea excesiva de vreme rea - ne transforma intr-un soi de plante de sera, scazandu-ne imunitatea, inactivand capacitatile organismului de a se autovindeca. La persoanele care evita sistematic iesitul in natura, de teama frigului si a altor dificultati de acest gen, procesul vindecarii este blocat chiar de la nivel psihic, persoana respectiva autosugestionandu-se astfel mereu si mereu ca este vulnerabila si bolnava. Asadar, e bine sa ne imbracam gros si sa nu ne expunem la frig cand avem un puseu acut de rinita sau sinuzita, dar nu trebuie sa ratam contactul cu natura. Sa beneficiem de fiecare zi mai calda sau fara vant si sa ne hranim organismul cu aer curat, accelerand astfel procesul de vindecare.

Comentarii