Condimente pentru frumusetea parului si pielii - retete

Acusi vine momentul in care aveti de gatit din plin pentru mesele de sarbatori, dupa ce v-ati dat peste cap sa va diversificati meniul de post cu retete noi si cat mai apetisante. De aceea este momentul sa incercati si cateva retete pentru frumusete cu ajutorul condimentelor pe care le folositi si in bucatarie. Condimentele sunt ingrediente perfecte pentru tratamentele naturiste dedicate intretinerii chipului si trupului. Iata cateva dintre acestea si intrebuintarile lor:

1. Coriandru pentru un par puternic - fiind bogat in vitaminele A, B2, zinc si fier, acesta poate fi folosit cu succes pentru intretinerea parului, prevenind caderea si stimulandu-i cresterea.
Masca de par
Ingrediente:
- 3 linguri ulei de masline
- o mana de boabe de coriandru.
Mod de preparare:
Se piseaza boabele pulbere si se amesteca cu uleiul, apoi se maseaza scalpul cu acest amestec de doua ori pe saptamana, infasurand capul cu un prosop timp de 30 de minute. Dupa care se spala parul in mod normal cu sampon.
2. Maghiran pentru revitalizarea parului - se face o infuzie din 20 g de frunze, flori si tulpini uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita. Se lasa 40 de minute, se strecoara, se spala parul cu apa si sapun de casa, apoi se freaca pielea capului cu solutia obtinuta.
3. Rozmarin pentru stralucirea pielii si caderea parului
Aceasta planta aromatica folosita cu succes la fripturi si cartofi, are actiune antiseptica, stimuleaza circulatia sangvina, curata pielea de efectele stresului gratie efectelor de detoxifiere, oferindu-i stralucire, combate chelia si previne caderea parului.
Lotiune tonica pentru ten (are efect antiinflamator)
Ingrediente:
- 180 ml apa
- 2 linguri cu otet de mere
- 1 lingura cu boabe de piper negru
- 1 crenguta de rozmarin.
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert, si atunci cand clocoteste se adauga rozmarinul si piperul. Se lasa pe foc pana ce jumatate din cantitatea de apa a scazut. Apoi se lasa la racit, se toarna lichidul intr-o sticla si se adauga otetul. Se agita flaconul si se foloseste lotiunea in fiecare seara dupa demachiere. 
Tinctura si infuzie pentru caderea parului
Infuzie: se face din 50 g rozmarin peste care se toarna 500 ml apa clocotita, se acopera si se lasa 30 de minute. Dupa care se strecoara si se spala parul, fara a folosi sampon sau sapun. Aceasta infuzie combate si stimuleaza cresterea parului.
Tinctura: intr-o sticla de un litru se introduc mladite proaspete de rozmarin pana la jumatate, apoi se toarna alcool de 60° se lasa la macerat 10 zile, apoi se strecoara si se tamponeaza radacina firului de par de pe intreaga suprafata a capului. Intern se iau 50-70 de picaturi, o data pe zi, cu 15 minute inainte de masa de pranz. Nu se administreaza seara. Aceasta tinctura combate chelia si previne caderea parului.
4. Turmeric pentru tinerete - acesta ofera capacitatile miraculoase de antioxidant ale curcuminei, o substanta pe care o contine, reusind astfel sa tina ridurile la distanta si sa le atenueze pe cele existente. Cel mai simplu mod de folosire in ritualul zilnic de ingrijire, este adaugarea unui varf de cutit de pulbere in crema de zi sau de noapte. Cel mai recomandat este sa fie adaugat in crema de noapte, pentru ca acesta da pielii o nuanta galbuie. Sau puteti pune putin si in lotiunea de corp.

Comentarii