Cum spalam dantela in mod corect - cand nu trebuie calcata?

Dantela trebuie spalata cu cea mai mare grija. Frecarea sau stoarcerea ei o poate deteriora, mai ales daca este veche sau a stat in soare. Articolele mici de dantela, cum ar fi manusile, pot fi spalate punandu-le intr-un vas inchis umplut partial cu apa cu detergent si agitandu-l usor. Clatiti apoi in apa calda si intindeti-le pe un prosop la uscat. Nu au nevoie de calcare.
Articolele mai mari, cum ar fi valurile, trebuie agitate usor intr-un vas cu apa calda cu detergent si apoi clatite tot in apa calda, asigurandu-va ca cele doua randuri de apa au aceeasi temperatura. Intindeti articolele mai mari la uscat daca e nevoie, fixati-le cu clesti inoxidabili. Nici acestea nu au nevoie sa fie calcate.
Daca dantela necesita calcare, datorita cutelor care nu dispar, intotdeauna calcati articolul pe dos. Daca dantela este veche si delicata, puneti o bucata de muselina sau o foita de matase intre ea si fierul de calcat (folositi un fir la rece).
Pentru a spala acasa draperiile sau fetele de masa din dantela (pot fi curatate si chimic) mai intai impaturiti-le intr-un patrat, apoi lasati-le sa se inmoaie peste noapte in apa calda cu detergent. Presat usor cu mana pentru a scoate apa din ele, apoi intindeti-le la uscat, fie pe o masa, fie pe iarba curata, ferite de lumina soarelui.
Pentru a da un aspect nou dantelei, cufundati-o intr-o solutie cu guma arabica. Turnati 250 ml de apa clocotita pe 25 g guma arabica, amestecati bine si lasati la racit. Lasati solutia sa se usuce si apoi presati usor dantela cu un fier de calcat la rece, folosind intre fier si dantela muselina sau o foita de matase.

Comentarii