Picnic reusit - cum sa planificam si sa preparam o masa in aer liber?

Chiar daca e luna aprilie si ploua, nu mai e mult pana in mai, cand putem organiza multe iesiri la iarba verde. Daca doriti sa aveti un picnic reusit, este bine sa alegeti alimente simple, care rezista unui eventual drum prin caldura mai bine decat delicatesele. Preparatele care se pastreaza bine la temperaturi ridicate, de exemplu sendvisurile si salatele pot fi preparate cu mult timp inainte. De asemenea, bauturile neacidulate cum ar fi apa plata sau vinul alb, nu au nevoie sa stea un timp sa se linisteasca inainte de a putea fi deschise. Sendvisurile pot fi preparate si pe loc, daca luati cu voi paine, unt si umpluturi. Salatele preparate din legume crude, proaspete, de exemplu din morcovi, dovlecei, telina si conopida, evitand laptucile delicate, care se vestejesc la caldura.
Pentru a le pastra prospetimea, impachetati ingredientele pentru salata in cutii din plastic care se inchid etans si pastrati separat sosul pentru aceasta, intr-un borcan sau o sticla cu capac filetat. Amestecati salata cu sosul ei cu putin timp inainte de a servi masa. Sendvisurile gata preparate se mentin cel mai bine intr-o folie de aluminiu protectoare sau in hartie cerata, la fel si prajiturile din foitaj, pateurile si carnea rece. Tineti vinul, berea si sucul de fructe la rece in lazi frigorifice izolate, in care ati pus pungi cu gheata. Puteti improviza o lada frigorifica la nevoie, captusind o cutie mare de carton cu ziare mototolite drept izolatie, inchizand foarte bine capacul. Pastrati la frigider alimentele pe care doriti sa le asezati in lazi frigorifice, pana in ultimul moment, iar apoi impachetati-le. Ceaiul si cafeaua se transporta cel mai bine in termosuri. Pentru ca laptele sa nu se acreasca sau sa se coaguleze, fierbeti-l din timp, raciti-l din nou si puneti-l intr-un termos separat. Termosurile cu gatul larg pot fi folosite la transportul unor preparate precum supele groase si tocanele. Asezati alimentele si bauturile in cea mai racoroasa parte a masinii, de obicei portbagajul, si stivuiti-le bine, pentru a nu se deplasa la fiecare viraj. Alimentele care nu trebuie tinute la rece pot fi impachetate in cutii de carton sau in sacose si asezate vertical in partea din spate a masinii. Raftul pentru bagaje intr-o masina de tip combi este o aparatoare de soare folositoare. Intr-o masina cu portbagaj mare, alimentele si bauturile trebuie acoperite cu o patura usoara. Cosurile de nuiele traditionale sunt potrivite pentru transportul farfuriilor si al tacamurilor, dar rareori au spatiu suficient pentru toate alimentele. De asemenea, farfuriile, paharele si canile din plastic incasabile, cantaresc mult mai putin decat portelanurile si sunt in acelasi timp mai usor de folosit decat cele din hartie.
Cutitele si furculitele din plastic se rup usor, iar cel mai bine este sa luati tacamuri din inox si in plus un cutit pentru paine, un desfacator de sticle si un tirbuson. Infasurati tacamurile in servetele si asezati-le intre farfurii, pentru a nu face zgomot. Luati in bagaje suficiente servetele de hartie si intr-o punga mica de plastic, o laveta de vase sau un burete umede, precum si o punga mare de plastic in care puteti depozita ulterior resturile.
Dupa ce ati impachetat toate alimentele in masina, puneti peste ele o fata de masa. In jurul lor asezati paturile usoare si scaunele pliante, ca sa poata fi scoase primele afara. Este recomandat de asemenea sa aveti la voi si o trusa de prim ajutor cu articole esentiale. In mod ideal, pentru picnic trebuie ales un loc drept, unde exista ceva umbra. Daca mergeti la un picnic pe plaja, incercati sa va adapostiti de vant, care poate sa va sufle nisip in mancare. Aceeasi recomandare este valabila pentru picnicurile mai minutios pregatite si mai pretentioase, la care se foloseste vesela din portelan si argintarie, unde exista vin spumant si frapiere, servete din panza si suporturi pentru farfurii. Pentru picnicurile neprotocolare, unde se merge pe jos, luati alimente care se pot servi cu mana si impachetati-le in cutii usoare, etanse si care nu se strivesc, pe care le puteti transporta intr-un rucsac.

Comentarii