Efectele culorilor asupra sanatatii - cum se folosesc culorile pentru decorarea interiorului?

Cand totul este cenusiu, afara sau in suflet, trebuie sa introducem culorile in viata noastra. Trebuie sa invatam sa utilizam virtutile calmante sau energetice ale intregii game cromatice. Culorile fiind omniprezente in tot ceea ce ne inconjoara, devenim destul de rar constienti de efectele lor reale asupra corpului si psihicului nostru, asupra sentimentelor noastre. La fel ca si lumina, ele pot avea o influenta pozitiva, ameliorandu-ne viata de zi cu zi. In realitate, fiecare culoare este o unda care o data capturata de ochi, de descompune in semnale electrice.
Acestea ii sunt transmise creierului prin nervul optic, care le va trata si le va interpreta ca pe niste informatii. Astazi, cromoterapeutii nu pretind ca ar putea vindeca tot, ci utilizeaza culorile pentru a calma, pentru a armoniza si pentru a reechilibra trupul si spiritul. Unii medici, dar si unii terapeuti, kinetoterapeuti, psihologi, acupuncturisti, folosesc culorile pentru a trata anumite dureri, stari depresive, socuri traumatice, dar si afectiuni ale pielii, sau patologii articulare.
De ce sunt calmante unele culori?
Aceasta este o proprietate a asa-ziselor culori reci, mai ales a celei albastre, renumita pentru aportul de serenitate si calm, dar si pentru efectul anti-anxietate. Albastrul este, de altfel simbolul calmului si al linistii. Turcoazul, ceva mai deschis, este relaxant, la fel ca indigoul, care stimuleaza intuitia, si ca violetul, care favorizeaza inspiratia (este asociat deseori cu spiritualitatea). Verdele este considerat calmant si stabilizant si ar trebui folosit in camerele de locuit si in birouri.
Rosul face sa creasca vitalitatea, apetitul dar si furia. Ar trebui utilizat in bucatarie si sufragerie (unde se ia masa) si evitat in exces in camere destinate odihnei. Dar se pot folosi la un loc, in aceeasi incapere, mai multe culori. De exemplu, in camera copilului poate exista un colt albastru sau verde pentru odihna, si unul mai puternic colorat, pentru joaca.
Folosita pentru decor, culoarea face totul sau aproape totul si este primul element creator de ambianta. Notele de culoare pot fi adaugate, pur si simplu ca niste mici pete, reprezentate de cearceafuri, perdele, lampi, perne sau tablouri. Culorii dominante alese i se poate asocia, de asemenea, una complementara, pentru a scoate in evidenta armonia lor vizuala. Dar si pentru a evita execul de energie al unei culori, ale carei efecte ar putea fi prea puternice. Astfel, o camera vopsita complet in rosu, poate intretine senzatia de furie. Asociind rosul cu o culoare complementara, supradozarea si o eventuala senzatie de rau pot fi evitate.

Comentarii