Empatia si afaceri bazate pe compasiune

Empatia, compasiunea inseamna trairea afectiva a durerilor, suferintelor, situatiei dificile ale altora, care se poate intensifica pana la identificarea totala. Compasiunea se poate referi nu numai la oameni ci si la animale sau chiar o floare care ofileste. O notiune asemanatoare insa nu este identica cu empatia, adica transpunerea simpatetica, capacitatea de transpunere in lumea sentimentala, modul de gandire, starea de spirit de moment ale altora. Compasiunea este un sentiment uman, prezent cu un nivel diferit la fiecare persoana. Chiar si la un om poate diferi cat de atent este fata de altii. Daca noi insine suntem intr-o situatie dificila, suntem mai preocupati de propria noastra problema decat in alte conditii.
Se poate intampla ca aceste sentimente sa lipseasca total dintr-o persoana. Celebrul Cantec de Craciun al lui Dickens vorbeste despre un asemenea om rece, lipsit de sentimente, preocupat numai de inmultirea banilor, care sufera o schimbare brusca. Si in mod ciudat, se poate intampla ca cineva sa manifeste in mod exagerat compasiune, avand o atitudine draguta si ajutatoare cu toata lumea. Aceasta indica existenta unui conflict interior: o asemenea persoana doreste sa-si demonstreze ca este nevoie de ea. Compasiunea in sens mai larg poate reprezenta un principiu de baza al vietii. Facem diferenta intre forma pasiva si activa a compasiunii. Un exemplu de compasiune pasiva este mila fata de cei infometati sau saraci: impotriva foamei si saraciei o singura persoana, in general, nu poate lupta. Compasiunea activa reprezinta caile de manifestare ale compasiunii, ajutarea si sprijinirea altora.
Compasiunea este o abilitate insusita
Abilitatea de compasiune nu este o caracteristica nativa, ci se poate invata in copilarie. Inainte de varsta de 3 ani un copil nu este capabil sa inteleaga pe altii, de exemplu faptul ca parintii sunt obositi sau nu au timp, acest lucru nu poate fi pretins de la un copil mic. Intr-o familie orientata spre cariera, intr-o gradinita sau scoala caracterizata de competitivitate, cu siguranta nu se va dezvolta aceasta abilitate, in asemenea locuri scopul este reusita, succesul, ceea ce inseamna invingerea altora.
Cand simtim compasiune?
Compasiunea este declansata cand vedem ca celalalt sufera psihic si fizic. Nu va simti compasiune cel care este de parere ca celalalt este sarac din propria vina. Intr-o societate caracterizata de o competitivitate bolnava, unde egoismul reprezinta un mijloc de supravietuire, majoritatea oamenilor sunt caracterizati de lipsa de compasiune, solidaritate. Apar prejudecatile, apte si pentru autojustificare: persoanele sarace, fara locuinta, loc de munca, sunt sarace deoarece nu vor sa lucreze, sunt lenese, isi cheltuiesc banii pe bautura.
Exista in randurile persoanelor care se auto-compatimesc, persoane care nu simt nimic fata de ceilalti, chiar manifesta furie fata de ei. Din acest motiv necazul altora nu declanseaza compasiune ci rautate. Cu mult mai fireasca pare lipsa de compasiune cand are probleme sau sufera o tragedie o persoana cu nasul pe sus, plin de sine, dictator.
Afaceri bazate pe compasiune
Exista persoane care fara remuscari se folosesc de buna credinta a altora, bazandu-se pe compasiunea, empatia acestora reusesc sa obtina bani de la ei. Se poate face comert si cu saracia, chiar din acest motiv trebuie sa fim precauti cand anumite persoane, organisme necunoscute solicita bani in scop caritabil, de exemplu pentru un copil bolnav.

Comentarii