Leacuri pentru arsurile solare

Dupa cateva ore de la expunerea excesiva la soare, pielea se inroseste si devine foarte fierbinte, simtiti ca va strange, si aveti senzatia de arsura, dar si de mancarime si nu suportati atingerea. Cand starea vi se agraveaza, pe piele apar basicute, aveti frisoane, febra, dureri de cap puternice. Se pot instala de asemenea, stari de agitatie, convulsii sau dimpotriva, sunteti apatici, lipsiti de vlaga. Uneori situatia se complica si puteti intra in stare de soc. Natura insa ne-a oferit mereu leacuri pentru orice problema de sanatate, inclusiv pentru arsurile solare.
Orice alte tratamente pot afecta mai mult pielea insa apa rece face foarte bine in cazul arsurilor. Gheata pusa pe arsura nu este indicata, pentru ca raceste brusc pielea din zona afectata. Jetul de apa sau compresele reci trebuie sa se mentina pe zona afectata cel putin 20 de minute. Nu se recomanda aplicarea nici unui fel de grasime sau pudra pe arsura. Iata si cateva alte remedii naturiste:
Aloe vera - este un leac vechi de cand lumea si pamantul. In caz de arsura solara puteti aplica imediat pe rana sucul proaspat de planta. Va va scapa de durerea produsa de arsura si va grabi vindecarea acesteia.
Ceaiul verde este un puternic antioxidant si poate fi utilizat intern atat inainte, cat si dupa expunerea la soare. S-a demonstrat ca ceaiul verde ajuta la reducerea inflamatiilor si a rosetii. De asemenea, protejeaza celulele pielii si reduce efectele negative ale ultravioletelor asupra organismului. Ceaiul verde contine acid tanic, polifenoli si teobromina, elemente esentiale care ajuta la calmarea si vindecarea pielii arse de soare. Compresele cu ceai verde rece, aplicate direct pe zona inflamata, fac si ele minuni.
Lavanda este spaima arsurilor, si va poate oferi ajutor imediat sau accelereaza procesul de vindecare. Iata o reteta simpla de incercat: se amesteca 2 linguri cu ulei de jojoba, 20 de picaturi de ulei esential de lavanda si 10 picaturi de ulei de vitamina E. Acest preparat nu trebuie aplicat imediat dupa ce pielea a fost arsa ci a 2-a sau chiar a 3-a zi, ca sa va permita sa purtati haine peste zona arsa si sa inlaturati senzatia de caldura excesiva si de disconfort.
Baie cu fulgi de ovaz
Suna cam ciudat, dar are efecte miraculoase asupra pielii inflamate din cauza statului prelungit la soare. Umpleti cada cu apa cat suportati de rece, insa nu foarte rece, fiindca exista riscul de a intra in soc din cauza diferentei mari intre temperatura corpului si cea a apei. Nu folositi uleiuri, saruri ori spuma de baie, ci doar o punga cu fulgi sau praf de fulgi de ovaz. Dupa baie va veti simti mult mai bine.
Dupa ce a fost arsa de soarele nemilos, pielea are dreptul sa fie rasfatata. Pentru asta, puteti folosi infuzie de musetel rece sau uleiul esential de musetel, ca atare sau adaugat in cremele naturale.

Comentarii