Cum sa avem maini catifelate in sezonul rece


Aspre, imbatranite, cu aspect neingrijit in ciuda eforturilor, mainile uscate dau o senzatie de usturime. De ce apar toate aceste neplaceri? Frigul contribuie decisiv la deshidratarea pielii, accentuand uscaciunea produsa de ceilalti factori: sapunul, apa fierbinte si produsele de curatat sunt principalii factori care aspresc mainile. Desi la prima vedere nu prea avem ce face, pentru fiecare vinovat exista o solutie: manusile de menaj protejeaza mainile de substantele agresive, apa calduta spala delicat, iar sapunul lichid tine locul balsamului. Acestea sunt mici schimbari care au efecte senzationale. Trebuie doar sa faceti alegerea corecta si sa fiti consecvente in aplicarea lor.
Probleme des intalnite:
- spalarea frecventa usuca mainile
- cuticulele se rup si provoaca rani
- unghii moi, care se exfoliaza (solutia o reprezinta lacurile-tratament)
- senzatie permanenta de uscaciune.
Iata cum sa aveti maini catifelate in cativa pasi simpli:
1. Spalati-le delicat
Microbii sau murdaria se curata usor daca folositi apa calda (in niciun caz apa fierbinte) si un sapun emolient care sa nu indeparteze stratul protector de grasime sau macar sa-l inlocuiasca. Cand stratul superior al pielii este lipsit de uleiurile naturale, pielea nu mai retine suficienta apa si devine uscata si aspra, ba chiar apare senzatia de mancarime. Alegeti sapunurile lichide cu textura cremoasa sau pe cele sub forma de spuma. Evitati sapunurile antibacteriene daca nu sunt absolut necesare, pentru ca si ele usuca pielea. Spalati mainile cel putin 20 de secunde, apoi clatiti-le si stergeti-le cu un prosop sau servetele. Uscatoarele nu sunt nici ele de dorit din acelasi motiv: deshidrateaza pielea.
2. Ingrijiti cuticulele
Cand cosmetizati cuticulele, evitati sa le taiati, doar impingeti-le sau piliti-le. Orice varianta ati alege, e indicat sa o faceti doar atunci cand cuticulele sunt moi. Le inmuiati intr-un vas cu apa calda sau aplicati un gel special pentru cuticule. Intre aceste tratamente, e nevoie de o ingrijire zilnica, pentru a le mentine aspectul delicat. Zilnic aplicati ulei pe unghii si masati zona cuticulelor. Pielitele vor deveni catifelate si aproape insesizabile. Cand se lipesc de unghii, cuticulele se intind si ele odata cu cresterea acestora. Folositi un creion care impinge si hidrateaza cuticulele intr-un singur pas. Daca nu aveti un astfel de creion, aplicati ulei si folositi un betisor sau un instrument de impins cuticulele. Foarte buna pentru acest tratament este o bucatica de coaja de lamaie cu care impingeti pielitele.
3. Catifelati pielea
E bine sa va intre in reflex sa folositi crema de maini la fel cum faceti cu cea de fata, pentru ca aspectul mainilor este la fel de important. Desi este bine sa aplicati crema de maini de 2-3 ori pe zi, tratamentul de noapte este esential cand vreti sa redati catifelarea pielii. Cremele grase ce contin ingrediente hidratante precum glicerina, alfahidroxiacizi sau uree atrag si mentin umezeala in piele. Puteti apela si la substante emoliente, care inlocuiesc uleiurile naturale pierdute prin spalare.
Ca sa aveti maini si unghii sanatoase, netede si cu aspect tineresc, nu subestimati puterea alimentelor. O dieta bogata in vitamina C, grasimi bune si carbohidrati de calitate ajuta pielea sa arate mai tanara.
4. Tratati unghiile
Lacul colorat este fermecator, dar vopsirea frecventa afecteaza sanatatea unghiilor. Cand devin moi sau casante, se rup usor si se exfoliaza, e timpul pentru un tratament.
Lacul baza e folosit destul de des, spre binele unghiilor, insa uneori tot apar probleme. Nu oja afecteaza cel mai tare unghia, ci acetona. Indiferent ce produse folositi, dizolvantul trebuie si el utilizat. Pare un cerc vicios din care nu avem cum sa iesim. Totusi, exista o solutie: sa folosim ca baza lacurile-tratament care inlatura toate neajunsurile, neutralizand efectul acetonei. Aceste tratamente dau luciu unghiei, o hranesc si va ajuta sa aveti unghii perfecte intr-o saptamana.

Comentarii