Pudra compacta sau pulbere - care este alegerea potrivita?



Pudra e nelipsita din trusa de machiaj a unei femei, inca din vremea cand era un fel de var alb (cam toxic) folosit de femeile din inalta societate, pentru matifierea si albirea pielii. Pudra s-a numarat printre produsele cosmetice preferate datorita capacitatii sale de a estompa imperfectiunile fetei si de a absorbi sebumul in exces. De la formula grosolana de atunci, pudra a suferit transformari mari, a capatat finete, pigment ce urmareste indeaproape nuanta naturala a tenului si capacitati de bronzare artificiala, de cand cu moda pielii sarutate de soare.
Compacta sau pulbere?
Aceasta este o dilema din care se poate iesi cu usurinta daca sunt cunoscute caracteristicile fiecarui tip de pudra. In primul rand, nu trebuie sa alegeti ce sa cumparati, ci luati cate una din fiecare, pentru ca aveti nevoie de ambele. Iata cum sa le utilizati:
1. Pentru machiajul obisnuit - adica acela executat pe tenul demachiat, se va folosi pudra pulbere, pe care o veti aplica numai daca ati utilizat in prealabil fond de ten ori crema BB. Pudra pulbere are rol de fixare a machiajului si de uniformizare a nuantei pielii si constituie un bun suport pentru aplicarea fardului de obraz.
Insa nu va dati cu pudra pe tenul curat, nemachiat - nu veti obtine decat acel efect nedorit de imbacsire a fetei si de strangere a pudrei in pliuri si pori.
2. Pentru retusarea machiajului se va folosi pudra compacta, pe care e indicat sa o purtati mereu in geanta. Nu o utilizati in realizarea machiajului de baza si nici in mod abuziv, ori de cate ori vi se pare ca va luceste un pic fata. Un mic retus la fiecare 4-5 ore este suficient.
Intre timp daca aveti tenul foarte gras, indepartati sebumul prin tamponari usoare cu un servetel matifiant.
Controversele pudrei insa n-au parasit-o pana in ziua de azi, cand inca se pune problema daca e sanatos sau nu sa folositi pudra. Insa la noi in plafare exista si o alternativa sanatoasa, si anume pudra cu orez. Nu contine talc (deci nu astupa porii si poate fi folosita si de persoanele alergice ori cu astm), este mai fina decat pudra obisnuita si se poate aplica si direct pe pielea curata, fara fond de ten.

Comentarii