Adevarat si fals despre animalutele de companie



Sunt asa de dragalase, ca impartiti cu ele pana si farfuria cu mancare sau perna pe care dormiti. Poate fi asta periculos pentru sanatate?
Iata cateva mituri despre animalute:
1. Parul de pisica poate cauza viermi intestinali si boli de plamani, chiar daca e crescuta in casa.
Fals: parul in sine (de animal sau de om) inghitit nu prezinta nici un pericol, fiindca este eliminat prin digestie. Nu ataca organele interne si nici nu se lipeste de acestea. In schimb, periculosi sunt anumiti paraziti de pe firul de par al pisicii care pot provoca boli daca ajung in organism (cum este cazul echinococului care produce chistul hidatic). Daca pisica este vaccinata, sta in casa si nu consuma carne cruda, nu exista nici un pericol. De asemenea, riscul de infestare cu viermi intestinali este minim.
2. Se poate face pneumonie din cauza papagalului sau salmonela de la broscuta.
Adevarat:
Papagalii pot transmite la om psitacoza (febra papagalilor sau ornitoza), boala infectioasa cauzata de o bacterie numita Chlamydia psitaci. La om boala se manifesta ca o pneumonie ori ca o infectie gripala.
Broastele-testoase , ca toate reptilele, pot fi purtatoare de salmonela fara a prezenta semnele acestei infectii. Din aceasta cauza, ele nu sunt recomandate copiilor mici. Pentru a preveni infectia, trebuie pastrate regulile elementare de igiena, in primul rand spalarea mainilor dupa ce atingem broscuta.
3. Ne imbolnavim daca lasam cainele sa manance din farfuria noastra.
Adevarat: chiar daca este vaccinat si deparazitat, in gura cainelui exista o serie de germeni patogeni care contamineaza mancarea si pot produce boli la om. Cainele trebuie sa manance din propriul lui vas.
Info: Populatia lumii este alergica la caini si pisici in proportie de 15%, dar numai una din cinci persoane renunta la animalul de companie.

Comentarii