Concedierea, primul pas pe alt drum

Mai devreme sau mai tarziu, totul ia sfarsit: ziua, anul, o dragoste, o slujba, copilaria, viata. Tristetea finalului ar trebui ingropata sub bucuria inceputului.
Aveati o slujba buna, va placea, ba chiar castigati bine. Va obisnuiti cu ea, cu colegii, stiati toate capriciile sefilor, si deodata...trasnetul! S-a micsorat schema, a fost vanduta compania ori cine stie ce s-a intamplat si ati ramas, nu neaparat din cauza voastra, fara serviciu. Dintr-o data, totul pare sa se prabuseasca. Sunteti complet dezorientati, nu mai stiti incotro s-o luati si aveti impresia ca lumea s-a sfarsit brusc. Ce ati putea face acum, unde sa va duceti, cine va angajeaza?
Ei bine, raspunsul corect este: orice, oriunde, oricine. Romanii au o zicala veche: orice sut in fund e un pas inainte. Aceste vorbe se bazeaza pe o lunga experienta. Dupa socul initial, este suficient sa va adunati un pic, sa faceti o lista (ca sa limpeziti lucrurile) si sa va luati din nou viata in piept. Lista cu pricina e simpla:
- ce stiti
- ce v-ati dori foarte mult sa faceti
- ce nevoi aveti pentru a porni la drum.
Si apoi ganditi-va: poate ca dintotdeauna v-ati dorit, de exemplu, sa mesteriti ceva, sa aveti o mica pensiune ori sa gatiti. Si niciodata nu ati avut timp pentru hobby-urile voastre. Iacata, acum aveti tot timpul din lume, ba chiar puteti sa faceti dintr-un hobby o afacere profitabila.
In istoriile lui Herodot, dar si in mitologia egiptenilor, chinezilor, indienilor, se povesteste despre o pasare care nu moare niciodata. Traieste sute de ani, iar cand isi simte sfarsitul aproape, isi face un cuib din plante aromatice si tamaie caruia ii da foc. Pasarea arde impreuna cu el. Cand totul devine scrum, se naste o alta pasare chiar din cenusa. Pasarea aceasta a fost si ramane simbolul renasterii, al inceputului din sfarsit. Este pasarea soarelui pe care au venerat-o deopotriva egiptenii, grecii, nativii americani si intr-un fel sau altul, mai toata omenirea. Este pasarea phoenix.
La fel ca si pasarea phoenix ar trebui sa renastem si noi dupa fiecare sfarsit. 
S-a sfarsit? Vine un alt inceput!

Comentarii