Va lasati condusi de superstitii?

Va trec fiori pe sira spinarii cand va apare in fata pisica neagra, nu dati bani din casa lunea si nu plecati la intalnire fara sa purtati bluza norocoasa? Daca va laudati ca nu credeti in horoscop si nici in soarta, dar spuneti "noroc, sanatate..." atunci cand stranuta cineva sau bateti in lemn ca sa nu vi se intample vreo nenorocire, tot superstitie se cheama. Pe cat sunt de inofensive pisica neagra si numarul 13, pe atat de mult rau ne putem face singuri gandind negativ. Altfel spus, daca incepeti ziua cu teama ca va va merge prost fiindca e marti si 13, cel mai probabil o sa atrageti fara sa vreti, prin atitudinea voastra negativista, numai intamplari neplacute, una dupa alta.
Nu e o coincidenta ca incepeti dimineata varsand cafeaua, in tramvai va prinde controlorul fara bilet, iar la serviciu seful va gaseste cu treburile neterminate si va sanctioneaza. Toate vi se intampla pentru ca de cand ati pus ochii pe calendar, ati fost convinsi ca ziua va merge prost si ati atras exact ceea ce asteptati.
Pe de alta parte, daca mergeti la un interviu avand la gat lantisorul norocos de la mama sau cu camasa care v-a purtat noroc la examene, convinsi fiind ca va vor ajuta sa treceti testul cu brio, s-ar putea sa atrageti sansele de partea voastra. Asta, pentru ca respectivele talismane va fac sa va simtiti increzatori in propriile forte, siguri pe voi si degajati, iar angajatorul va va da votul lui de incredere din moment ce asta ii inspirati. Micile ritualuri norocoase pot creste autocontrolul, reducand anxietatea, si sansele de reusita sunt astfel mai mari.
Iata cateva superstitii cu istorie:
- daca dati bani lunea, veti cheltui nemasurat toata saptamana
- paianjenul negru inseamna veste proasta
- daca aveti o geana pe obrazul stang, primiti o veste de la un barbat, insa daca geana este pe obrazul drept primiti o veste de la o femeie
- daca va povestiti visele rele noaptea, se implinesc
- oglinda sparta poarta ghinion timp de 7 ani
- daca va iese in cale cineva cu un vas gol, n-o sa aveti noroc toata ziua
- umbrela deschisa si fluieratul in casa aduc saracie
- daca pasiti intr-o incapere cu piciorul drept, reusitele sunt de partea voastra
- daca varsati sarea, va certati cu cineva.
Batutul in lemn - pe vremuri se credea ca zeitele traiesc in interiorul copacilor si ca atare, batutul in lemn urma sa le atraga bunavointa si sa va fereasca de rau.
In multe culturi exista credinta ca oglinda va reflecta nu doar chipul ci si sufletul. Asa se explica de ce se spune ca oglinda sparta e de rau augur, facandu-va vulnerabili la tot felul de ghinioane. In ceea ce priveste cei 7 ani de ghinion, cifra vine din Roma antica - atunci se credea ca sufletul se innoieste o data la 7 ani.

Voi credeti in superstitii? S-au dovedit a fi adevarate?

Comentarii