Cele 4 secrete ale iubirii adevarate

Desi iubirea este visul contopirii totale, al identificarii absolute, cine iubeste ramane totusi o persoana independenta - "Eu" nu este inlocuit de "Noi". Unii au dificultati in aceasta privinta, dar multe cupluri reusesc sa realizeze o combinatie armonioasa intre comuniune si independenta, inlaturand impreuna, sursele de tensiune ale iubirii. Iata care sunt cele patru secrete ale iubirii adevarate:
1. Empatia
Cheia succesului o constituie bunavointa de a-l asculta si intelege pe celalalt. Cuplurile fericite isi exprima deschis sentimentele, nevoile si dorintele. Ambii parteneri reiau ideile celuilalt in spusele lor, pun intrebari directe, manifesta intelegere, pretuire si isi asuma responsabilitatea. Atunci cand se cearta, isi adreseaza mesaje la persoana intai, isi sustin drepturile si formuleaza concluzii in avantajul bunului mers al relatiei.
Recomandare: Timp de o ora, incercati sa fiti pentru partenerul vostru ascultatorul perfect, omul care ii intelege toate problemele, priviti-l tot timpul in ochi, puneti-i intrebari, incurajati-l.
2. Exprimati-va sentimentele
O relatie viabila se intemeiaza pe un echilibru al sentimentelor. Aceasta inseamna ca partenerii nu-si reprima emotiile, ci si le arata deschis, iar in momentele critice au puterea de a le aseza pe un plan secund. Cei proaspat indragostiti fac asta cu usurinta, dar mai tarziu iubirea trebuie sa se reafirme in conditiile rutinei cotidiene, si atunci apar primele ofense si dezamagiri. Se recurge, eventual la o politica de forta: partenerii exercita reciproc presiuni, in scopul de a-l obliga pe celalalt la gesturi pe care el nu mai e dispus sa le faca de buna voie. In cazuri extreme se apeleaza la reprosuri, igniri deliberate, sanctiuni si amenintari, care compromit iubirea. Cuplurile fericite reusesc sa-si acorde reciproc credit si sa puna capat presiunilor. Tocmai in momentele cand se confrunta cu sentimente negative, stiu sa faca intentionat un pas inapoi, pentru a le atenua toxicitatea.
Recomandare: rugati-va partenerul sa va marturiseasca sentimentele pe carea le-a trecut sub tacere pana acum (lucrurile nespuse).
3. Deveniti una, dar pastrati-va libertatea
Prima relatie in care ne implicam este cea cu persoana care ne-a dat viata: mama. De exemplu un barbat se indragosteste de o femeie deosebit de grijulie. asa cum a fost mama lui, dar dupa un timp, se simte sufocat de comportamentul ei matern. Insa si din asemenea situatii poate rezulta o legatura solida. Un partener trebuie sa ii spuna celuilalt cu toata sinceritatea, cand anume are nevoie de grija lui si la ce tip de afectiune este sensibil. Atasamentul dintre parteneri poate fi perturbat si de catre socri prea prezenti (din dragoste) in viata lor. Cu cat cuplul se angajeaza intr-un proces mai activ de detasare ( construirea propriei familii).
Recomandare: pentru 30 de minute raspundeti la semnalele de atasament ale partenerului, oferindu-i o atentie admirativa atunci cand el va povesteste, de exemplu, de munca sa ori exprima un gand care i se pare interesant. Sau acordati-i timp si afectiune, daca are nevoie de ele.
4. Fiecare da atat cat are
Potrivit sociologilor, cuplurile fac doar schimb de resurse: informatii, bunuri, bani, servicii si...iubire. Ambii parteneri doresc sa beneficieze la maximum de acest schimb si pun pret pe corectitudinea celuilalt. Perechile care simt ca dau si primesc intr-o proportie echilibrata sunt mai multumite, se enerveaza mai putin, actul iubirii le procura mai multa satisfactie si se despart mai rar.
Dar ce se poate da si primi in cuplu? Iata cinci lucruri: recunoastere (lauda), timp petrecut in doi, cadouri, disponibilitatea de a da ajutor si tandrete. In cuplurile fericite, partenerii sunt atenti la comportamentul care ii convine in mod evident celuilalt. Totodata, ei isi comunica reciproc, cu sinceritate, de ce anume au nevoie in viata de toate zilele, pentru a se simti bine. Exprimarea,, dorintelor reprezinta in acelasi timp, primul pas al actiunii de a lua (caci partenerul nu va poate citi gandurile). Chiar daca nu coincide intocmai cu asteptarile noastre, orice daruire merita recompensata cu un zambet. Dezechilibrul intre ceea ce dam si primim ne poate pune in primejdie iubirea. Cuplurile care recunosc dezechilibrul pot depasi cu succes pericolul.
Recomandare: timp de o saptamana, surprindeti-va zilnic partenerul cu cate o mica bucurie - flori, complimente, mici cadouri, un masaj, o excursie (acestea il vor stimula enorm).

Comentarii