Vitaminele ajuta sau nu ajuta in anotimpul rece?


In anotimpul rece, exista un remediu clasic, fara de care lupta impotriva infectiilor gripale pare a fi o amagire. La fel de vagi sunt si rezultatele in privinta vitaminelor A, C si E, atunci cand sunt folosite ca suplimente alimentare. In ceea ce priveste vitamina B2, aceasta s-a dovedit a avea un efect protector impotriva infectiilor bacteriene.
Seleniul este un microelement esential pentru multe procese din organism, inclusiv pentru sistemul imunitar. Unele cercetari au ajuns la concluzia ca o alimentatie deficitara in seleniu ar putea duce la o predispozitie sporita la anumite tipuri de cancer. Dar faptul ca seleniul este foarte important pentru diverse functii ale organismului nu inseamna ca el ar contribui si la intarirea functiei de aparare a acestuia.

Aloe vera grabeste vindecarea ranilor, de exemplu in cazul arsurilor sau al infectiilor (in acest caz impreuna cu cortizonul. Insa cand este vorba de influenta sa asupra imunitatii organismului, lucrurile stau cu totul altfel. Exista multe studii in acest sens, dar problema este ca acestea au o serie intreaga de abordari diferite si ca rezultatele sunt greu de comparat, tocmai din aceasta cauza nu exista nici o dovada ca aloe vera intareste efectiv fortele de aparare ale organismului.
Ginsengul este de milenii o componenta de neinlocuit a diverselor tratamente. In Occident, unde functioneaza alte criterii medicale, demonstrarea efectului ei stimulator si intelegerea modului in care se produce aceasta, creeaza inca probleme. Insa, lipsa dovezilor nu inseamna excluderea unui efect.
Zincul este ca si seleniul, un microelement extrem de important pentru reactiile biochimice din organismul nostru. Se pare ca el chiar are un efect calmant in cazul infectiilor gripale specifice sezonului toamna-iarna, mai ales daca este administrat din vreme. A fost descoperita si functia de inhibitor a zincului: ajuta ls toparea unei hiperreactii inflamatorii, care in cazul unei septicemii, poate fi fatala.
Echinaceea este practic planta cel mai des pomenita atunci cand vorbim despre efectul imunostimulator. Dar rezultatele studiilor sunt dezamagitoare: nu exista inca nici o dovada ca echinaceea vindeca raceala. Insa trebuie sa stiti ca o substanta nefolositoare poate aduce prejudicii - de la alergii pana la socuri ce pun viata in pericol.
Pentru ca se spune ca usturoiul ar intari sistemul imunitar,  s-a dus vestea ca poate darui sanatate si viata lunga. Studiile au aratat ca are un anume efect dezinfectant impotriva virusurilor, bacteriilor si fungilor.
Probioticele - in sfarsit ceva ce poate intari sistemul imunitar? Probioticele mizeaza pe bacterii bune in tractul digestiv, unde exista sute de tipuri de organisme unicelulare care fac posibila valorificarea hranei. Studiile au descoperit o legatura intre activitatea din intestin si imunitate - anumite bacterii intaresc anumite parti ale sistemului imunitar.

Comentarii