Durerea de cap - fazele ei si remedii naturiste

Intensa si acuta, migrena vine insotita de un lung sir de simptome care, descifrate din timp, nu doar ca o fac suportabila, ci chiar o opresc inainte de a se declansa. Din pacate, cauzele concrete ale acestor dureri de cap nu au fost inca descoperite, insa anumite obiceiuri sau situatii influenteaza aparitia simptomelor: stresul, oboseala, zgomotul puternic, infometarea, crizele biliare sau chiar si hormonii joaca un rol important in declansarea crizelor, astfel ca durerile de cap sunt unul dintre cele mai comune simptome ale sindromului premenstrual. Durerile de cap se manifesta in 4 faze:

Criza se declanseaza cu mult inainte de aparitia durerilor. De aceea o buna cunoastere a simptomelor este de mare ajutor, mai ales ca persoanele cu predispozitie catre astfel de probleme de sanatate sufera din cauza lor toata viata.
Faza 1 - starea prodromala
Cu cateva ore sau in anumite situatii, chiar cu cateva zile inainte, persoana simte o oboseala si o stare de somnolenta inexplicabile, nevoia de a urina mai des sau retine lichide in exces. Apoi, o senzatie de iritabilitate sau de pofta pentru anumite alimente o poate duce cu gandul catre alte afectiuni.
Faza 2 - aura
Este etapa in care apar manifestari mai speciale: dificultati de focalizare, vedere incetosata, probleme de concentrare sau chiar de exprimare. In plus, persoana in cauza poate simti intepaturi la nivelul pielii. Totusi, aceste simptome nu apar la fiecare criza si nu sunt asa de evidente ca sa fie remarcate de orice persoana. In alte cazuri, ele apar odata cu declansarea durerii.
Faza 3 - atacul
Este momentul cand apare efectiv durerea cu caracter pulsatil. Aceasta incepe intr-una din jumatatile capului, dar de-a lungul orelor de manifestare se poate muta in cealalta jumatate sau cuprinde intreaga cutie craniana. Persoana devine fotosensibila, are ameteli si anumite mirosuri ii fac foarte rau, apare chiar si senzatia de greata si voma.
Faza 4 - postdromana
Chinul a incetat, insa persista o senzatie de epuizare si confuzie. Miscarile bruste ale capului pot cauza dureri timp de cateva ore.
Tratament
Dintre medicamentele uzuale care se pot lua fara teama, trebuie mentionate antiinflamatoarele obisnuite pe baza de ibuprofen sau acetaminofen, dar si aspirina. In cazul in care durerile sunt frecvente, este recomandat un consult medical de specialitate.
Exista cateva remedii naturiste care calmeaza o durere de cap neplacuta:
- uleiul de menta: se amesteca 10 picaturi cu putin ulei de masline si se maseaza bine fruntea si tamplele; este un tratament care-l pot urma si gravidele aflate in primul trimestru de sarcina
- uleiul de lavanda este folosit pentru masarea tamplelor, alunga tensiunea si calmeaza durerea
- iarba moale: florile ei seamana foarte bine cu cele de musetel si sunt unul dintre cele mai vechi remedii impotriva migrenelor (se consuma sub forma de infuzie - o lingura cu flori la o cana de apa fierbinte).
Insa, una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a migrenei este hidratarea. Persoanele care beau rapid un pahar cu apa imediat ce au simtit primele simptome vor reusi sa evite un atac migrenos.

Comentarii